Бизнес средата у нас е сред актуалните водещите теми на вестниците във вторник.

„Фирмите ще трябва да се обясняват пред НАП за всяка покупка над 700 лв.
Компаниите ще са длъжни да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС, които може да се ползват и за служебни, и за лични нужди
Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС и да принудят всички фирми да се обясняват пред НАП за дребни и тривиални служебни покупки. Промени в Закона за ДДС предвиждат всички регистрирани по ДДС компании, които купуват стоки за служебно ползване на стойност над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, да информират изрично НАП, ако тези стоки могат да се ползват и за лични нужди.
Фирмите трябва да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко - личен. Под ударите на тези текстове заради ниския праг от 700 лв. ще попадне например покупката на масова офис техника като телефони, лаптопи, принтери, а липсата на критерии ще отвори широко вратата за противоречиво тълкуване на закона и двоен аршин, коментират експерти.
Новите текстове са включени в пакет от изменения в общо 6 данъчни закона, публикувани на сайта на Министерството на финансите (МФ). За поредна година министерството не изневери на традицията с един законопроект да изменя почти целия пакет от данъчни закони. Това спестява детайлното аргументиране на промените и ще затрудни дебата в парламента.
Според мотивите на МФ въвеждането на новия режим се налага заради съществуваща съдебна практика по тази тема на Съда на Европа. От текста не става ясно какви точно решения е взимал съдът. Други аргументи не се сочат, няма и оценка за евентуалния ефект..." - в. „Сега".

„България бе наредена на 42-ро място от 157 държави и територии в годишното изследване на канадския институт "Фрейзър" -  "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015".
Докладът, който бе разпространен от Института за пазарна икономика (ИПИ), представя картината през 2013 г. - последната година, за която има официални данни за всички страни.
Миналата година България беше на 39-о място, но тази година страната губи три позиции.
В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава от 6.84 до 6.86 от максимум 10 точки тази година.
Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.33 т. от максималните 10 точки (при 7.38 т. и 39-о място в миналогодишното), което нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция. Този резултат поставя страната на 15-о място в Европейския съюз, като средният резултат на страните в ЕС е малко по-висок (7.36 т.).
Мястото на България се определя по няколко показателя:
Размер на правителството (6.88 т.) - тук България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради нарастващия размер на правителствените разходи. Най-ниският резултат в тази категория отново е заради относително високото ниво на държавните трансфери и субсидии.
Съдебна система и право на собственост (4.93 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2013 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е за независимостта на съда - 2.22 т. от максималните 10 точки.
Достъп до сигурни и стабилни пари (9.43 т.) - в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2013 г. остава сравнително ниска. Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута..." - в. „Дневник".

Оправдателната присъда за Цветан Цветанов е сред водещите теми на всекидневниците.

„Софийският апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказ да разреши прилагане на специални разузнавателни средства, поставяйки шест пъти „Не" под разрешени от съдия СРС.
Той е обявен от Апелативния съд за невинен по обвинението, че от 26 август до 18 септември 2010 г. е осуетил разпореждането със СРС срещу Орлин Тодоров, Милен Димитров и Пламен Вачков.
Две съдебни инстанции осъдиха Цветан Цветанов на 4 години затвор, но Върховият касационен съд отмени присъдата и върна делото за повторно разглеждане на Апелативния съд заради предубеденост на тримата апелативни съдии, потвърдили четирите години затвор, постановени от Софийския градски съд.
С два на един гласа върховните съдии подложиха на силна критика мотивите на втората инстанция и заключиха, че заради пристрастността й на Цветанов не е бил осигурен справедлив съдебен процес." - в. „Стандарт".

„Бившият вицепремиер: Обществото и колегите депутати винаги са знаели, че съм невинен
Софийският апелативен съд оправда в понеделник бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказа му да разреши използването на СРС, станало известно като "6-те не". След четиричасово заседание съдиите Петя Шишкова, Маргаритка Шербанова и Милена Панева отмениха присъдата 4 г. затвор на зам.-председателя на ГЕРБ и го обявиха за невинен...
„Винаги съм искал да има справедлив процес", каза Цветанов минути след като чу, че е оправдан.
"Обществото и колегите депутати винаги са знаели, че съм невинен", добави той и каза, че е усещал подкрепата им.
"Няма да използвам оправдаването в  предизборната  кампания", уточни още зам.-председателят на ГЕРБ. Цветанов обаче припомни, че през 2013 г., когато тръгна делото, имало хора, които са го призовавали да се оттегли от политиката, защото е подсъдим..." - в. „24 часа".

Темата аз бежанците остава сред най-коментираните.

„Бежанците не са заплаха за икономиките или социалните системи на страните, в които пристигат. Те не са заплаха за Европа, каза френският посланик в България Негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан пред БНТ.
Ако дойдат 100 хил. бежанци във Франция, ние имаме 5 млн. безработни - проблемите са в устройството на социалните системи на страните, а не в притока на хора, допълни той.
Според него няма сериозна заплаха членове на "Ислямска държава" да влязат на територията на Европейския съюз заедно с бежанците. До момента атаките в Европа са извършвани от хора, които вече са били в страните членки, посочи той.
"Във Франция бежанците никога не са били източници на тероризъм - атаките във Франция бяха извършени от хора, родени във Франция, чиито родители не са били бежанци, а имигранти", каза дьо Кабан.
Посланикът отрече, че подготовката за евентуални удари на Франция срещу "Ислямска държава" са продиктувани от вълната бежанци в последните месеци." - в. „Дневник".

„България подкрепя безусловно предложението за задължителни квоти за бежанци, съобщи в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова преди началото на срещата на вътрешните министри от ЕС, съобщи БГНЕС...
"Смятаме, че то е справедливо, още повече, че принципът, подходът, който се предлага, включва и възможността всяка една друга държава, ако попадне в по-тежка ситуация, да се възползва от това право", заяви Бъчварова, съобщи БНР. Българското правителство обаче е против моделът на преразпределяне да се превърне в постоянно действащ механизъм за бъдещ нов прием на хора, стана ясно още от думите на Бъчварова..." - в. „Труд".

„Европол: Над 30 000 се занимават с трафик на бежанци
Има най-малко 30 000 души, замесени в трафик на имигранти и бежанци в Европа, заяви пред гръцкия в. "Катимерини" директорът на Европол Роб Уейнрайт. Мрежите обикновено са сформирани от дребни престъпници от Сирия, Турция, Ирак и Гърция.
Уейнрайт уточни, че 15 сирийци и египтяни, които бяха арестувани в Атина през март, са спечелили 7,5 млн. евро от трафик на хора. Директорът на Европол посочи още, че често бандите се занимават и с друг вид контрабанда, като трафик на оръжие и наркотици." - в. „Сега".

„Трима турски тираджии са арестувани за трафик на бежанци през ГКПП-Капитан Андреево. В ремаркето на шофирания от Реджеб Б. камион са открити полузадушени 32-ма иракчани. В тесния фургон били натъпкани 13 деца, 9 жени и 10 мъже. Те били сврени между натрупаната стока - врати за асансьори, генератори за ток и палети с шивашки конци.
Проверяващите митничари и гранични полицаи разпечатали камиона, след като проверката с газанализатор отчела високи стойности на въглероден двуокис. Реджеб заявил, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора. Те са настанени в центъра за бежанци в Любимец.
Денонощие преди този случай са заловени още двама турски тираджии, опитали да вкарат четирима нелегални пътници.
В единия камион полицаите се натъкнали на страшна гледка - 14-годишен сириец лежал върху осите на гумите, под ремаркето.
Според разследващите водачът на камиона взел по 1000 евро от двамата бежанци и трябвало да ги откара до София.
Малко след това е спрян втори камион, идващ от Истанбул. Изпод осите на гумите били открити още двама нелегални. Те пък трябвало да бъдат „доставени" до бежанския център в Харманли." - в. „Труд".

Всекидневниците съобщават също за първите резултати от проверката на ВЕИ.

„Първи резултати от проверката на ВЕИ: КЕВР объркала цените на зеления ток
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала грешки при определянето на цените на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).
Причината е, че тя не е вземала предвид реалните разходи при изграждането на централи, а е ползвала средни данни от международни източници.
Това показват първите публикувани доклади от проверки в зелените централи, направени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).
Ведомството е длъжно да провери инвестициите на всички компании от ВЕИ сектора. До момента са проверени само 7 дружества - три ветропарка и четири фотоволтаични централи. Това са „Хелиос проджект", „Еолика България", „Ей И Ес гео енерджи", „Ветроком", „СД Петров и сие - Рус Марини", ЕТ „Бизнес иновации - Христина Димитрова" и ЕТ „Съни - Севдалина Димитрова".
Докладите са изпратени на КЕВР и на Министерството на енергетиката за информация. КЕВР от своя страна може да прецени дали има някакво нарушение. От АДФИ не са открили престъпление, а действията на дружествата отговарят на законодателната рамка, пише в докладите.
Според заключенията на финансовата инспекция има разминаване от повече от 10% между реалните разходи на зелените централи по време на изграждането им и разходите, които е признала енергийната комисия.
Причина е, че КЕВР е вземала предвид средните разходи от международни източници. Това на практика означава, че и цената на тока от зелените централи не е изчислена точно. От АДФИ обаче не уточняват дали признатите разходи са по-малки или по-големи от реалните..." - в. „Труд".

В. „Стандарт" съобщава, че приютът на отец Иван са намира в критична  ситуация:
„Приютът на отец Иван остана без ток
- 5000 лева е сметката към енергото, няма и дърва за зимата
- Помогнете да изпратим децата на училище, зове свещеникът, който се грижи за повече от 300 души
Неплатени сметки оставиха без ток домовете в село Якимово, за които се грижи отец Иван от Нови хан. "Домът за сираци в Нови хан и къщите в село Якимово са изправени отново пред криза", заяви пред "Стандарт" отец Иван.
През август в интервю за вестника свещеникът заяви, че сумите, които трябва да бъдат платени за електроенергия, възлизат на повече от 4000 лв. Тогава отецът не скри, че лятно време даренията намаляват. Затова може понякога семействата да останат и без ток, а това създава неприятности. "Хладилникът не работи - разваля се храната. Пералнята не работи - не могат да се изперат и понеже повечето са на сонди, не могат да си пуснат сондата за водата и е голям ужас", кахъреше се тогава отецът.
Днес, месец по-късно, домовете вече са без електричество заради неплатени сметки, които вече възлизат на повече от 5000 лв. Без ток е и домът на самия отец Иван в селото. "Освен този проблем, ние сме изправени и пред криза, защото нямаме дърва за огрев, нямаме и пари, а имаме и други нужди. Имаме много ученици, които ще тръгнат на училище почти неподготвени, имаме 25 деца в детска градина, на които също трябва да се вземат неща. Всички тези деца трябва да ги подготвим за училище", вайка се отецът.
На 15 септември той ще участва в откриването на учебната година в с. Якимово, където много голяма част от учениците учат. Единадесет от децата на отец Иван се обучават в Софийската духовна семинария, която на 14 септември отвори вратите си за новата учебна година. "На децата от семинарията трябва да купим черни костюмчета, бели ризи, панталони и други предмети, които ще са им необходими за учебната година." Отец Иван се надява, че добротата на хората отново ще се прояви и мнозина ще са тези, които ще помогнат и тази зима хората в дома в Нови хан и къщите в с. Якимово да прекарат зимата на топло.
Благородният свещеник се грижи за повече от 300 души, повечето от които са деца и младежи. При него попадат хора, които са в трудна житейска ситуация. Голяма част от младежите са от сиропиталища. Останали без подслон и поминък, намират спасение именно при добрия свещеник.
Ако и вие искате да сте съпричастни в доброто дело на отец Иван, може да помогнете, като изпратите средства на следната банкова сметка:
Титуляр на сметката: Дом за сираци "Св. Николай Чудотворец" UNI CREDIT BULBAN Kлон Елин Пелин
IBAN: BG72UNCR 96601000411600
BIC: UNCRBGSF"