Събитията около сваления руски самолет, който наруши турското въздушно пространство, са водеща тема за вестниците в сряда.

„Турция свали във вторник сутринта руски боен самолет Су-24 в граничен район със Сирия. Това хвърли двете страни в тежък конфликт. Анкара твърди, че изтребителят е нарушил въздушното й пространство и поиска спешни консултации в НАТО, докато Москва заяви, че самолетът е свален над Сирия. Останките от сваления Су са паднали върху палатков лагер в село Ямади в Латакия, където са настанени туркмени. Това са етнически турци, които воюват в Сирия срещу Башар Асад с подкрепата на Турция. Съдбата на двамата катапултирали пилоти до последно не беше ясна. Говорителят на сирийската бунтовническа група Десета крайбрежна бригада Джабир Ахмад съобщи, че нейни бойци са убили и двамата летци във въздуха. Ройтерс пусна видео, на което се вижда как мъж, за когото се твърди, че е единият от пилотите, лежи неподвижно и е тежко ранен...” – в. „Стандарт”.

„Анкара вини Москва, че удря тюркмени
Двамата пилоти пренебрегнали 10 предупреждения, не е ясно дали са оцелели
Сериозен инцидент между Турция и Русия изправи на нокти вчера Москва и НАТО, като Владимир Путин обвини южните ни комшии, че подкрепят терористите в Сирия и че са го ударили в гръб.
Президентството в Анкара съобщи, че в 9,20 ч два бойни самолета от “неизвестна държава” са навлезли във въздушното пространство на Турция от Сирия и са прелетели над градчето Яйладагъ в провинция Хатай. Тя граничи със сирийската Латакия, където само на 50 км от Турция се намира руската ВВС база “Хмеймим”.
В продължение на 5 минути екипажите на самолетите били предупредени 10 пъти, а в 9,24 ч се намесили два изтребителя Ф-16. Един от нарушителите бил свален в района на населения с тюркмени сирийски град Баирбуджак.
Руското министерство на отбраната уточни по-късно, че унищоженият самолет е бил фронтови бомбардировач Су-24 от “Хмеймим”, летял на 6000 м височина и нито за секунда не е влязъл в небето на Турция. Той удрял позиции на “Ислямска държава”, когато бил обстрелян, вероятно от земята.
САЩ твърдят, че в този район има само бойци от Свободната сирийска армия. През последните дни Турция алармира, че Русия бомбардира тюркското малцинство край границата само защото то се бие срещу армията на Асад.
Правителствен говорител в Анкара каза, че руският Су-24 навлязъл “до 15 км” в Турция, а после паднал на 11,5 км навътре в Сирия. Но не уточни в чие небе е ударен.
Премиерът Ахмет Давутоглу декларира: “Готови сме на всякакви жертви, за да защитим територията и гражданите си!”...” – в. „Труд”.

„Путин заплаши Анкара заради сваления руски Су-24
Трагедията със сваления руски изтребител Су-24 от турските военни ще има сериозни последствия за отношенията между Москва и Анкара, заяви вчера руският президент Владимир Путин, цитиран от световните медии. Турция свали вчера руски бомбардировач с аргумента, че е било нарушено въздушното й пространство. Бе съобщено, че двамата пилоти са катапултирали. Според Москва пилотите са извършвали удари срещу терористи над Северна Сирия и се връщали в базата си, без да навлизат в Турция...
"Това събитие е удар в гърба ни", бе категоричен Владимир Путин...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров отмени посещението си в Турция, планирано за днес. "Това, което е необходимо сега да се подчертае, се заключава в увеличаване на терористичната заплаха, която произлиза от територията на Турция. И това не се отнася за този случай", каза Лавров. Руското министерство на отбраната привика заради инцидента турския военен аташе в Москва. Руското МВнР пък препоръча на руските граждани да избягват да посещават Турция. "Ние имаме право да защитаваме своите граници", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу. "Нека светът знае, че всеки, който нарушава границата ни, ще получи ответен отговор от наша страна. Наше право е да предприемем действия", заяви Давутоглу. Турският президент Реджеп Ердоган свика вчера Съвета за сигурност. МВнР на Турция също така привика представители на посолствата на САЩ, Франция, Китай, Великобритания и Русия, за да представи информация относно инцидента със сваления руски самолет.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за спокойствие...” – в. „Сега”.

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е атакувала единия от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, „както е по правилата“ и добави, че Анкара не е враждебна спрямо своите съседи, предаде "Хюриет".
„Въпреки всички предупреждения боен самолет с неизвестна идентичност е бил свален, както е по правилата. За нещастие самолетът е продължил със своето нарушение, въпреки, че е бил предупреден десет пъти. Нашите F-16 са свалили самолета в резултат на нарушение“, заяви Ердоган.
„Всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници. Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент“, добави Ердоган...” - „24 часа”.

"В никакъв случай, когато НАТО – в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт, това не е добро, не е приятно и не води до положителни резултати", заяви пред журналисти в Китай премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.
В коментар за сваления от Турция руски самолет министър-председателят заяви, че "инцидентът идва в много лошо време". "Ние сме полагали много усилия с външния министър, с военния министър, с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство", каза още Борисов и припомни случая с отказания достъп до българското въздушно пространство на руски самолети.
"Таман ще видите през какво съм минал аз преди няколко седмици, нали тогава имаше сигнали, имаше какво ли не, ходих да ме разпитват в прокуратурата", каза още премиерът. С тези думи той припомни сигнала на "Протестна мрежа" за това, че Борисов е издал държавна тайна в свое изявлението, когато каза, че е разрешил прелитане на руски самолет, нарушавайки ангажимент към НАТО.
Министърът на външните работи Даниел Митов, който също е част от българската делегация в Китай, коментира извънредното заседание на НАТО по проблема, насрочено за тази вечер. Той обясни, че то не е по точката, която гласи, че държавите се съветват, ако териториалната цялост, сигурността или политическата система на някоя от тях бъдат заплашени. По думите му заседанието се свиква по искане на Турция, за да бъде получена повече информация и подробности за инцидента.
"Нека съберем всичката информация, трябва спокойствие, не бива да прибързваме с изводи преди да сме наясно точно какво се е случило и по какъв начин. Тогава вече можем да изясним подробностите и можем да кажем каква позиция ще заемем", заяви Митов...” - „Дневник”.

Посещението на българската правителствена делегация в Китай също е сред темите на всекидневниците.

„България има потенциал за инвестиции в пет приоритетни пътни проекта, четири железопътни направления, четири пристанищни терминала, един интермодален пристанищен терминал във Варна, един интермодален в Пловдив и две граждански летища. За всички тях страната за първи път отваря възможност за публично-частно партньорство и концесиониране.
Тези възможности бяха представени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на икономически форум в Китай, съобщи пресслужбата на регионалното министерство.
Московски представи проектите за жп линията Русе-Варна на стойност 383 млн. евро; модернизацията на жп линията София-Перник-Радомир - 360 млн. евро; модернизация на жп линията Радомир-Гюешево за 556 млн. евро; модернизация на жп отсечката Русе-Димитровград.
Сред изброените от него обекти, подлежащи на концесиониране, са пристанищните терминали Видин-център, Русе-изток, Русе-запад и Зимовник-Русе, летищата в София и Пловдив и интермодалния терминал в Пловдив.
Лиляна Павлова съобщи, че правителството търси 1,5 млрд. евро за ключови пътища, които са връзка с европейските транспортни коридори през България и изброи магистрала "Хемус", отсечките София – Видин, София – Калотина, Русе - Велико Търново –Свиленград, Варна – Бургас и тунела под Шипка...” – в. „Дневник”.

„България чака "рога на изобилието" от Китай
България вече търси инвеститор за изграждане на тол системата за платено преминаване по магистралите и пътищата. Това стана ясно след представянето на проекти от регионалния министър Лиляна Павлова пред инвеститори в Китай. Тя е в азиатската страна заедно с почти целия кабинет, а целта на неколкодневното посещение, водено от премиера Бойко Борисов, е опит за привличане на инвеститорите. Само преди ден стана ясно, че китайците имат интерес към изграждането на завод за олио и предприятие за преработка на фураж у нас. България пък обяви, че има потенциал за производство на кисело мляко на място - в Китай.
Вчера Лиляна Павлова и транспортният министър Ивайло Московски представиха пред инвеститорите приоритетни за страната инфраструктурни проекти. "Само преди две седмици правителството взе решение за въвеждане на тол система на територията на страната", посочи пред инвеститорите министър Павлова и допълни: "За изграждането й ще се търси инвеститор". Според плановете до 6 месеца ще се подготви конкурсът за избор на изпълнител и оператор на тол системата. Министър Павлова обясни, че публично-частно партньорство в този случай означава, че който спечели конкурса, ще инвестира в създаването й и ще бъде неин оператор. От печалбите ще се изплащат инвестициите от изграждането на системата. Държавата иска да въведе тол системата и електронната винетка за леките коли през 2017-2018 г.
В момента правителството търси 1.5 млрд. евро за ключови пътища. България има потенциал за инвестиции в общо 17 транспортни проекта и те също бяха предложени на китайските инвеститори. Транспортният министър Ивайло Московски акцентира върху основни жп отсечки и концесии...
Икономическият министър Божидар Лукарски също не пропусна да рекламира възможностите за бизнес у нас. "Логистичен хъб Пловдив ще съчетае увеличаващия се карго трафик от Китай към ЕС чрез електронната търговия с интегрирана логистика и авиационен проект", обяви той. Според Лукарски летище Пловдив, индустриална зона и свободна търговска зона са плюс, който предлага "едно гише" за китайските компании вносители в ЕС. Потенциалните сектори за привличане на инвеститори са още машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката и ИТ технологиите...” – в. „Сега”.

Вестниците съобщават и за протеста на работещите в музеите и библиотеките.

„Културен протест срещу ниското заплащане
Стотици музейни работници, библиотекари, уредници и галеристи излязоха вчера на символичен национален протест под надслов „Ден на недоволството“. С бели лентички на реверите “Гневен съм” те изразиха несъгласие с мизерните средства за култура в държавния бюджет за 2016 година.
Работещите в тази сфера настояват заплатите им да се увеличат с 50%. Сега те са между 400 и 500 лв. при средна за страната 890 лв. Освен това са замразени от няколко години.
Протестиращите настояват и за повече средства за компютри, сървъри, софтуер и друга техника в библиотеките, за да продължат да функционират. Необходими са и по-добри условия за четене.
„Подкрепям протеста, защото моят живот са книгите, а библиотеките са сърцето на българската култура“ , заяви писателят Деян Енев през агенция БГНЕС.
„Ако не подкрепяме тези, които ни предлагат книгите, ще трябва да подкрепяме тези, които ни предлагат бомби и оръжия. Много хубаво трябва да си помислим кого подкрепяме. Книгите са отрицанието на бомбите, оръжията, на безсмислието, на ужаса и на ада. Така че, нека да помислим“, заяви писателят Калин Терзийски, който също участва в протеста. “Социален дебилизъм е да се мисли, че трудът на библиотекарите няма придадена стойност и че от него не се печели“, заяви литераторът проф. Михаил Неделчев. Според него до момента, в който управляващите в страната мислят по този начин, не само трябва хората да бъдат гневни, но и трябва да се повтаря на управляващите, че от труда на работниците в музеите, библиотекарите и др., се печели най-много и така е навсякъде по света, допълни той.
“Нека си го кажем, книгата е едва ли не девета дупка на кавала, даже кавал изобщо няма в някои случаи, защото все повече стават неграмотните хора. Живеем в бездуховно време”, посочи поетът Георги Константинов...” – в. „Труд”.

„Според работниците предвидените в бюджет 2016 средства са със 7 млн. лв. по-малко от необходимото за преминаване към системата на делегирани бюджети в държавните музеи. Те настояват базовите суми, които държавата трябва да изплаща, да се увеличат, за още 4 млн. лв., които да се насочат към регионалните библиотеки през общините, за допълнително финансиране за откритите си площи, както и заплатата на специалистите - на ниво 400-550 лв. в момента, да се увеличи с 50% до средната работна за страната. Без тези неща музеите и галериите просто не могат повече да опазват културното наследство, предупреждават специалистите...” – в. „Дневник”.

„Надяваме се на разбиране и от депутатите и от министрите, както и на реални действия от тях. Заявяваме твърдо, че няма да спрем да протестираме, докато не бъдат удовлетворени исканията ни. Обръщаме се с призив към всички, които обичат и ценят българската история и култура: Заповядайте в Националния исторически музей в деня на нашия протест! Това би означавало, че ни подкрепяте и окуражавате в битката за чест и хляб, което всъщност е и битка за човешко достойнство и народна свяст. Първите десет посетители ще получат подарък - нашумялата книга на руския историк Андрей Кудин „Неразгаданите мистерии на България”
В деня на недоволството не затваряме вратите на музея, а напротив - отваряме ги широко - за свободата, родолюбието и смелостта”, заявяват синдикатите...” – в. „24 часа”.

В. „Стандарт” съобщава, че Софийският университет вече притежава частица от мощите на св. Климент Охридски:
„Частица от мощите на св. Климент Охридски бяха дарени на академичния параклис на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Реликвите са предоставени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, съобщи БГНЕС. Десетки миряни съпроводиха литийното шествие от катедралния храм "Света Неделя" до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет, за който се даряват мощите. Начело на литийното шествие бе патриарх Неофит.
Частицата от мощите бе дарена в навечерието на деня на успението на св. Климент Охридски и патронния празник на най-старото висше училище в България. Св. Климент Охридски е патрон на Софийския университет. Университетът получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон...”