13-ти ден в мина "Ораново" продължава издирването на двамата затрупани миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Спасителните екипи работят на непрекъснат трисменен режим. До крайната точка, където се предполага, че се намират двамата мъже остават почти 15 метра.

От сутринта до края на работното време за първа смяна са прокопани 1 метър и 30 сантиметра, заяви главният инженер на мината Борислав Попов, цитиран от БНР.

Четвърто денонощие миньорите прокарват 33-метровата П-образна обходна галерия, по която продължава издирването на Николай и Иван. На всеки 24 часа спасителните екипи напредват с около 4 метра.

Този след обяд инж. Попов изрази съмнение, че е напълно възможно земните трусове в района на Симитли да имат отношение към трагичния инцидент на 16 юли, при който загинаха двама миньори, а други двама останаха затрупани на повече от 300 метра под земята.

За това обаче трябва да се произнесат експерти от геофизичния институт към БАН. Работата на спасителните екипи ще продължи и през нощта, увери инж. Борислав Попов.