От днешния първи февруари перничани и гостите на Перник ще могат да се потопят в магията на "Сурва" и ще станат част от най-вълнуващото събитие през годината, съобщават от община Перник.

В 18.00 часа в Двореца на културата в Перник кметът Росица Янакиева официално ще открие ХХІІ Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".

В рамките на три дни повече от 6 000 участници от различни части на света ще съживят древната традиция на маскарадните обичаи и ще създадат невероятна атмосфера за хората, които желаят да усетят духа на "Сурва".

Специално за събитието пристигат 94 маскарадни групи, като тази година Перник може да се похвали с участието на 42 групи от областта. Участниците от чужбина идват от Словения, Сърбия, Македония, Черна гора, Испания, Палестина, остров Аруба, Индонезия, Гърция и Албания. Изтъкнат гост на събитието ще бъде директорът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон.

Оставайки верен на традицията всяка година да изненадва, фестивалът включва много нови моменти в програмата си. Сред тях са - конкурс "Най-атрактивни персонажи: невеста и младоженец"; "Фестивал на кънки", огнено шоу "Летящи фенери-маски", концерт "Сурвакари с китари" - вечер на приятелството. Ще има фестивален концерт и вълнуващо пиротехническо шоу.

Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години. Във времето той се е утвърдил като най-авторитетната не само в България, но и в Европа изява на традиционната маскарадна обредност. "Сурва" става символ на съхранената и възродена традиция на зимните и предпролетните маскарадни обичаи.

Палестинската група Сумуд (Твърдост) също ще участва във фестивала.

Групата е създадена като младежка инициатива през 1988 година в палестинското градче Бир Зейт, известно с университета си.

Първоначално целта на младите хора е да издирват и съхраняват палестинското фолклорно наследство като солидна основа на народната култура, върху която се гради националната идентичност, застрашена от дългите години на окупация. Въпреки ограниченията, поставяни от окупационните власти, трупата работи вече 25 години и печели поредица от награди както в страните от арабския свят, така и извън него.

В рамките на фестивала на посещение в Перник е и официална делегация от гр.Джанин, водена от кмета на града Уалид Абу Мувес. Той ще подпише Меморандум за сътрудничество с община Перник, което е още една реална стъпка в разширяването на приятелските отношения между България и Палестина и принос към опознаването на нашите два народа.

В официалното откриване на 22-я Фестивал на маскарадните игри ще вземе участие и д-р Ахмед Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в България.

Фестивалът ще продължи и през следващите два почивни дни.