След двудневни заседания комисията, която разглежда кандидатурите на българските градове за титлата „Европейска столица на културата" за 2019 г., излезе с препоръка да бъдат номинирани Пловдив, София, Варна и Велико Търново.

След като страната ни одобри препоръката, градовете ще имат време до лятото да завършат заявленията си. Комисията за подбор ще заседава отново през третото тримесечие на 2014 г., за да препоръча града, който ще предложим за европейска столица на културата.

Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу заяви, че е „много доволна от първото участие на осем български града в конкурса".

Тя допълни, че дори самото присъствие в списъка с одобрените кандидати може да донесе значими културни, икономически и социални ползи, при положение че кандидатурата им е част от една дългосрочна стратегия за развитие с фокус върху културата.

Заявление за включване в конкурса заявиха градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен. Всички кандидатури бяха разгледани от комисия за подбор, състояща се от 13 независими експерти в областта на културата, шест от които бяха назначени от България, а останалите седем бяха служители на институциите на Европейския съюз.

Идеята на конкурса е гражданите на ЕС да научат повече един за друг и да се потопят в общата си история и ценности: с други думи, да усетят, че принадлежат към голямата общност на европейците.

В съответствие с Решението на Европейския парламент и на Съвета на министрите, с което се определят критериите за европейска столица на културата, България и Италия са двете държави членки, домакини на проявата през 2019 г.