Снимка 210907

Дирекция „Социални дейности” към Столична община изпълни проекта „Шанс за децата – разкриване на 13 „Центрове за настаняване от семеен тип“ за деца и младежи, 2 „Преходни жилища” и 1 „Защитено жилище“ в Столична община ”. Проектът беше насочен към деца и младежи с и без увреждания от институции,  деца  с увреждания в общността и техните семейства и беше реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Преди извеждането на децата от институциите и настаняването им в новите услугите от резидентен тип бяха осъществени дейности за адаптация и подготовка за  преместване. Екипът извърши наблюдение, опознаване и анализ на потребностите и особеностите на децата и младежите. Между персонала и децата се създаде и осъществи трайна връзка.

Изпълнението на проектните дейности включи и повишаване на професионалните компетенции на персонала. Беше приложен нов, устойчив комплексен подход за повишаване качеството на живот и насърчаване на социалната интеграция на децата и младежите с и без увреждания, настанени в специализирани институции.

Бяха създадени нови форми на социални услуги от резидентен тип, които предлагат семеен подход при подкрепата на децата. Така се предостави възможност за индивидуална и професионална оценка на нуждите на детето, а впоследствие грижа, която е съобразена с личностните качества и трудности. С изпълнението на дейностите по проекта бяха насърчени равните възможности, а социалните услуги, предоставяни в общността, разшириха многообразието и целенасочеността си.

Центровете за настаняване от семеен тип, Преходните жилища и Защитените жилища са най-добрата алтернатива на семейната грижа. В Центровете за настаняване от семеен тип  (ЦНСТ) се работи във времето персонално с детето, анализирайки неговите възможности и надграждайки постигнатото с него, изграждайки и стимулирайки развитието му. Децата, настанени в ЦНСТ, имат възможност за равноправно с другите деца участие в живота на обществото и равен достъп до обществените сектори и услуги – образование, здравеопазване, култура, спорт, отдих, пазар на труда, социална подкрепа.

В предоставяната услуга „Защитено жилище” се осигурява добра възможност за пълното задоволяване на потребностите на младежи с увреждания от място за живот и постоянно наблюдение и подкрепа, необходими поради увреждането. Защитеното жилище прави възможна социалната интеграция и успешното включване в социалния живот. Преходното жилище дава възможност за независим начин на живот, чрез осигуряване на професионална подкрепа. Основна цел на услугата е подготовката на деца и младежи за самостоятелен живот и извеждането им от резидентната услуга. Основно направление е предоставянето на обучение за придобиване на знания и умения за самостоятелен живот.

За 16 месеца  - в периода от 01.08.2014г. до 30.11.2015г. резултатите, които постигнахме са:

- Разкрити 16 социални услуги в общността, от които 9 Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждане, 4 Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждане; 2 Преходни жилища за деца над 16 годишна възраст и 1 Защитено жилище за лица над 18 годишна възраст с увреждания.

- Общият брой настанени деца и младежи от специализирани институции е 132 и 2 деца от общността;

Разкрити и заети са 120 работни места.

Инвестира във вашето бъдеще!
Столична община носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или АСП