Четирима миньори бяха затрупани тази сутрин в рудник „Ораново". Двама от тях са загинали, продължават действията за спасяването на другите двама.

След инцидента бяха съобщени официално и имената на четиримата миньори. Това са Николай Михайлов и Иван Лазаров и починалите Христо Младенов и Асен Стойнев.

Засега остава неясна съдбата на двамата затрупани миньори.

Спасителните екипи работиха през цялата нощ. Те са напреднали с около 15 м. Спасителните работи продължават.

Направено е всичко възможно да се подаде въздух към пострадалите, като за целта е направен пробив, включени са и помпи, за да се източи водата.
Основен проблем според експертите е, че не е ясно дали оцелелите са там, където спасителите предполагат и не се знае дали тръбата, чрез която се подава въздух достига до тях.

В реанимацията на Благоевградската болница се намира 29-годишния Бойко Ружински от Симитли, който е шлосер в мината "Ораново" от около две години.
Той е откаран в медицинското заведение, след като му прилошало, докато слизал със спасителните екипи в рудника. Според съпругата му София състоянието му е стабилно и той е контактен. Засега официално изявление на лекари от болницата няма.

Началникът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград Георги Пармаков, цитиран от БТА, огласи по-рано официалната информация известна по случая.

В 09.45 часа днес в 64-та събирателна галерия около 160-тия диаметър в рудник "Ораново" изтича кал с вода и скални късове, които затлачват галерията. Прекъснат е достъпът до въздух, вследствие на пропадането.

Двама миньори остават затрупани, а други двама остават от другата страна на пропадналата земна маса. Предприети са действия за подаване на чист въздух чрез водоизливна тръба и за изгребване на натрупания материал. Към момента е констатирана смъртта на двама от миньорите, като продължават спасителните дейности за другите двама миньори, съобщи Пармаков.

"Станала е тежка авария, несвързан материал е изтекъл и е затрупал значителна част от галерията с неустановен обем. Двама от миньорите вече се установи, че са загинали, върви разпознаване.
В момента спасителният екип води битка за живота на другите двама, направени са мероприятия, подадена е една РVС тръба с идеята да се подаде пресен въздух до края на глерията, където се допуска, че евентуално са затрупаните. За съжаление няма комуникация с тях", съобщи
депутатът от БСП Емил Костадинов, който беше изпратен на мястото на инцидента.

Той обясни, че според оценките на ръководителите на спасителния екип спасителната операция може да продължи от 2 до 3 дни.

По думите му доста притеснителен е фактът, че информация за инцидента е получена почти час и половина по-късно в Областната дирекция на МВР и в Областна управа.

Сигнал за инцидента е постъпил в 11.05 часа, съобщи Георги Костов - началник на полицията в Благоевград, цитиран от БНР. "Все още няма информация какво е предизвикало срутването. Предстои да бъде извършен оглед и да бъдат назначени експертизи, които ще дадат отговор на този въпрос", обясни комисар Костов.

На мястото са пристигнали линейки от Симитли и Благоевград, два противопожарни автомобила и екипи на полицията. В мината вече са влезли кметът на Симитли Апостол Апостотлов и областният управител на Благоевград Муса Палев.

"Четирима от миньорите в мина "Ораново" са затрупани под входа към мината. В момента се извършват аварийно-спасителни работи, свързани с подаване на кислород. Все още не е ясна съдбата на хората под земята", заяви по-рано в ефира на БНР министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който по-късно пристигна лично на мястото на инцидента. Там дойдоха и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, както и екип от Главна инспекция по труда.

По-късно социалният министър съобщи в ефира на БНТ, че Главна инспекция по труда и регионалните инспекции в Благоевград са направили две проверки на рудника в последните шест месеца. На мината са съставени актове за 9 нарушения и множество предписания. Към момента обаче все още не може да се каже дали има връзка между откритите нарушения и днешния трагичен инцидент.

Министър Драгомир Стойнев пък беше категоричен, че всяка една мина трябва да има спасителна служба и изтъкна, че е недопустимо такава да липсва. По думите му в рудника няма елементарни условия на труд и ремонтни дейности не са извършвани от години.

Журналистите не бяха допускани в района на мината. На входа на предприятието са пристигнали близки на миньори, които чакат информация. До 14.30 часа нямаше официална информация по случая. Единственият, който излезе пред събралите се близки, бе кметът на Симитли, който каза само: „Няма изваден мъртъв миньор към този момент. Това е всичко, което мога да кажа засега. Хората трябва да бъдат спокойни. Веднага щом имаме информация ще ги уведомим“.

Рудник "Ораново" е подземен и се копае за въглища за ТЕЦ "Бобов дол".
По данни на синдикатите има системни затруднения с изплащането на заплатите, като цяло условията на труд са лоши и често се случват малки срутвания, заяви пред БНР  Валентин Вълчев, председател на миньорската федерация на КНСБ. Той също ще отиде на мястото на инцидента.