Снимка: Emaxpress

Продължава бедственото положение в русенските общини Две могили и Борово.

Петнадесет населени места са без електрозахранване на територията на област Смолян, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Без електричество са населените места и в областите Русе, Кюстендил, Търговище и Шумен.

По данни на Министерството на околната среда и водите нивото на река Марица при Харманли е леко завишено, без да достига критичните стойности.

Предприето е контролирано изпускане на водни обеми от язовирите "Пясъчник", "Домлян", "Брягово", "Мечка", "Леново" и "Сушица". Сформирани са екипи за наблюдение, които следят състоянието на водните корита на р. Марица, Тунджа, Арда и реките в област Бургас.

Наблюдава се и обстановката в района на с. Срем и с. Княжево, община Тополовград. При общински язовир в с. Хлебово, община Тополовград е започнато контролирано изпускане за освобождаване на обем.

Изпусканите водни количества отиват в река Тунджа, без да влияят драстично на нивото и без да създават критични ситуации.

Язовир "Казанките", който е значително по-голям е под постоянно наблюдение. Притокът се е увеличил, но съоръжението разполага с 2м свободен обем. Екипите за наблюдение следят за увеличаване на притока и при евентуална опасност от преливане, ще започне контролирано изпускане.

Екипи на "Гражданска защита" и Басейнова дирекция Пловдив следят района на ГКПП "Капитан Андреево" поради очакван по-голям приток вследствие на евентуални валежи и снеготопене, съобщават от Ситуационния център на МВР.

Няколко смолянски села по Ардинското корито са без ток, съобщи от своя страна кметът на Могилица Митко Чочев, цитиран от БНР. Пети ден голяма авария в електропреносната мрежа е оставила на тъмно село Кремене. Телефонните връзки в района също са прекъснати.

"Пътната обстановка е повече от тревожна тук, в района. Това е най-вече централният път, който свързва селата Арда, Могилица, Смилян също се е повредила снощи. Цялото Ардинско корито в момента няма ток", посочи Митко Чочев.

"Информирали сме службите да пратят верижни машини, за да се разчисти пътя, да е нормално проходим. Иначе по селата същите проблеми не са малко, а в Кремене вече четвърти-пети ден повредата е доста сериозна - огромно паднало дърво е скъсало на няколко места проводниците", обясни той.

"Снощи направиха опит да пуснат захранването. Успяха, но отново има някакви проблеми по трасето. И да се надяваме, че днес ще бъдат на място и ще ги отстранят", допълни още Чочев.

По-рано днес стана ясно, че дъждове са потопили квартал на Бургас. Наводнени са къщи и училището в бургаския квартал „Долно Езерово".