Не бихме могли да помогнем кой знае колко - това обяви на пресконференция в Министерски съвет изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов по повод вчерашният леден порой, който се изля върху столицата.

Огромни опашки пред застрахователи и пунктове за смяна на стъкла
Още...

Припомняме, вчерашната градушка и бурята в столицата взеха една жертва, раниха десетки и нанесе сериозни материални щети.

По думите на Николов по света няма технология, която да защитава градовете. Той обясни, че облакът се е заформил за 7-8 минути край Драгоман. Подобно явление е имало не само в София вчера, а и в Монтана, Средна гора и Девин, уточни той.

Градушката изпрати близо 40 пострадали в „Пирогов"
Още...

Стана ясно, че агенцията разполага с 200 ракетни площадки, но те защитават само земеделска земя, тъй като над градовете не се въздейства.

Той не отрече, че службата му е разполагала с информацията за задаващият се облак половин час преди да се извали над София, но отсече, че трите радарни станции, с които агенцията борави, изпращат автоматично информацията и на служби като Гражданска защита.

Николов оповести, че няма екип, който да следи и да уведомява гражданите за задаващи се бедствия от този род.

По думите на изпълнителния директор агенцията изпълнява добре работата си, като за последната година е защитила 36 милиона декара земеделска земя. 2 800 са изстреляните ракети за 2012 г., 5 100 за 2013 г., а само от началото на настоящата 2014 г. от агенцията са изстреляли общо 10 300 ракети срещу облаци, носещи градушка.
Поразени засега са едва 22 хиляди декара и то само на 35%, обясни Николов.

Той се оплака от недостиг на финансиране и обяви, че днес МС е гласувал 1,2 милиона лева допълнителен бюджет на агенцията, който ще отиде изцяло за още ракети - по 350 евро на бройка.

Междувременно от Комисията по финансов надзор обясниха, че всички застрахователни компании са в пълна готовност да обслужат пострадалите граждани след вчерашната градушка. Ще се работи с удължено работно време и увеличен режим за подаване на документи.

На гражданите ще бъде спестена и сумата от 35 лева, колкото струва издаването на бележка от съответната агенция за природното бедствие - такъв документ няма да се иска.

Някои застрахователи дори няма да правят оглед на щетите на място, а ще приемат само снимки.