Паметник на пророчицата Ванга беше открит с водосвет в местността Рупите край Петрич по случай 100-годишнината от рождението й.

Преди това в храма "Света Петка Българска", построен приживе със средства на Ванга, бе отслужена литургия, на която присъстваха двамата големи нейни приятели - Нешка Робева и акад. Светлин Русев.

На тържеството в Рупите дойдоха политици, кметовете на Петрич и Сандански, прокурори, както й бившият игумен на Роженския манастир Брат Джон, който сега е епископ в Светия Синод под името Йоан Богослов.

Паметникът на пророчицата откриха синът й Димитър Вълчев, който е председател на фондация "Ванга", и Светлин Русев. Паметникът, дело на скулптора Емил Попов бе осветен с водосвет и "Многая лета", а след това отрупан с цветя.

Проф. Емил Попов е увековечил Ванга, седнала на стол по време на сеанс. Монументът е от посребрен месинг, тежи 400 кг, и е поставен върху мраморен фундамент пред мостчето, водещ към "Света Петка Българска".

Вангелия Димитрова Гущерова, която цял свят познава като Ванга, е родена през 1911 година в Струмица. В началото на Първата Световна война баща й е мобилизиран в армията, а майка и умира, когато тя е само на 4 години. Завръщайки се от войната, овдовелият й баща се жени повторно. Веднъж, когато 12-годишната Ванга отива на полето, се разразява страшна буря. Намират я затрупана с пръст в една нива. Тя е страшно изплашена, а при инцидента са пострадали и очите й. Зрението и започнало да намалява, а лечението не помагало. 4 години след произшествието губи напълно зрението си и е настанена в дом за слепи, където прекарва три години.

Необичайните й способности започнали да се появяват постепенно и се усилват в годините на Втората световна война. С абсолютна точност тя казва на селяните, къде да намерят загубения си добитък. Слава за дарбата й бързо се разнася в околността и към дома й започват да се стичат тълпи от хора.

Българският учен Георги Лозанов я наблюдава в продължение на 25 години и отбелязва, че над 7000 от предсказанията й са се сбъднали.