Петиция с настояване за промяна в Общия устройствен план на София е внесъл в Общинския съвет на столицата депутатът от БСП Георги Кадиев. Новината съобщи той в профила си във Фейсбук и благодари на всички, които са подкрепили инициативата.

Освен промяна в ОУП на София се настоява и за връщане на промени на подробния устройствен план на Борисовата градина, с които да се промени предназначението на терените на Софияленд, които към момента са в зона Спорт и Атракции. Също така се алармира и за започнал строеж на паркинга зад спортния център на Малееви.

Според Георги Кадиев тези терени са неизменна част от Борисовата градина и следва да бъдат отново Зона за градски паркове и градини.

Освен това в петицията се настоява и за промени в плановете за устройство на Южния парк, които включват застрояване в частта около улица „Х. Ибсен" и ул. „Козяк" под предлог да се използват за спорт и атракции. Същото се отнася и за ъгъла при бул" П.Тодоров" и ул „Бяла черква" - терен, който от паркова част е трансформиран в Смесена многофункционална зона, която позволява високо строителство на жилища и офиси в самия Южен парк.

Настояваме за промяна на предназначението на тези терени на Зони за градски паркове и туризъм, се казва в текста на искането.

Под петицията са се подписали 676 души само за няколко дни, които настояват за свикване на извънредно заседание на Столичния общински съвет, на което да се разгледат именно тези промени. Това решение трябва да се вземе в спешен порядък, посочва Кадиев, като срокът е септември месец.

Решението трябва да бъде гласувано от този общински съвет, за да се прекрати застрояването на Борисовата, Южния парк и други паркове в столицата, категоричен е бившият общински съветник.

Несвикването на извънредно сесия и отлагането на това решение за след изборите през октомври би било равнозначно на мълчаливо съгласие за изграждането на жилищни сгради в парка и пълзящо продължаващо застрояване и на съседни територии.