Групи от България, Италия и Македония с около хиляда участника дефилираха в Разлог по време на Втория международен кукерски фестивал "Старчевата".

Кметът на Разлог Любен Татарски поздрави участниците от името на организаторите - общината-домакин и сдружението "Култура без граници". Нека влезем в Европа не само с модерни и чисти населени места, но и със самочувствието и гордостта на народ с богата култура и традиции, каза градоначалникът, цитиран от БНР.

Домакините от община Разлог откриха фестивала с новогодишния обичай "Сурвакане". Групата водеше 55-годишният Крум Пахов, заедно с най-малкия участник във фестивала - неговия внук и съименник, който е само на година и два месеца.

После злите духове на площада в Разлог гониха старците и кукерите от Симитли. Изключително сърдечно публиката прие групата от остров Сардиния, Италия. Маските и звънците на италианците наподобяваха българските и имат същото предназначение - да гонят злите сили и да носят късмет.

Голям интерес предизвика представянето и на групата от македонския град Струмица. Много атрактивно бе представянето и на българските групи от общините Петрич, Кюстендил, Карлово, Тунджа, Павел Баня, Благоевград. Очаква се по-късно днес журито да обяви победителите от фестивала.