Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски изрази оптимизъм за отварянето на пътя Горна Арда- Паранести.

Той обяви това на среща  с жителите на селата от горното поречие на река Арда народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той посочи, че преди месец е разговарял с високопоставени представители на гръцкото правителство, които са изразили готовност да изградят път до 101-ва  гранична пирамида, но само ако и от българска страна се извършват строителни работи.

„Проектът, който Дянков спря ще се финансира по най-бързия начин от БСП, за да може да сме готови с българския участък до границата", заяви Михалевски.

Четвъртокласната пътна мрежа в общините да стане държавна. Това предвиждат от БСП при спечелване на управленски мандат след парламентарните избори през лятото, коментира още той, след като  жителите на селата се оплакаха от лошото състояние на меджуселските пътища и вътреуличната мрежа в селата.

Депутатът обвини правителството на ГЕРБ за проблема, тъй като е ощетило бюджетите на общините в България с над 1 млрд. лв., което е причина да няма пари за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа. От следващия планов период ЕС също няма да финансира ремонт и строителство на тези пътища.

„Поради тази причина от БСП смятаме този тип пътни артерии да станат държавни, за да може да се заделят средства за поддръжка и ремонт", обясни депутатът. Той нарече грешка, решението отпреди 12 години четвъртокласните пътища да се дадат на общините, които се оказали лоши стопани.

В село Смилян Михалевски обяви и намерението на левицата за тотална промяна в здравната система, която в момента ощетява хората в селата и по-малките градове. Социалистът се обяви за възстановяване на здравните служби в селата и връщане в системата на фелдшерите, като основа на здравното обслужване в селата.

„В момента ГЕРБ съсредоточава средства в определени болници, а останалите фалират една по една. Лекарите са заприличали повече на счетоводители. Държавата налива значителни средства в частни болници, а държавните и общинските фалират", посочи Михалевски.

Той бе категоричен, че ако политиката на ГЕРБ продължи в Смолян ще остане само областната болница.  В селата масово няма лекари, а отдалечеността им от областни и общински центрове, масово води до обезлюдяване.

Депутатът посочи, че основен приоритет в политиката на БСП ще бъде повишаването на доходите и спиране на демографския срив, като се увеличат плащанията за второ дете. Ще се води и балансирана политика на регионално развитие в цялата страна, като се спре практиката за концентриране на огромни средства в София, за сметка на по-малките населени места.

Жителите на село Арда алармираха Михалевски, че няма пазар за овчата вълна и картофите. Местните се жалваха и липсата на субсидии за фермерите, както и въпроса с продажбата на мляко от ферми- трета категория от догодина. Народният представител представи проект за 10 млн.лв., който предвижда изграждането на 55 - пункта в цялата област, които да събират млякото от фермите в хладилни вани, два часа след надоя.

Така ще се изпълнят изискванията за качество на млякото и няма да се стигне до затваряне на малките ферми. БСП ще настоява и за субсидия за една крава в планинските и полупланински райони, тъй като ГЕРБ са направили изискване за най-малко 10 крави, което е невъзможно в планината.

Според него като цяло субсидирането на селското стопанство изкривява пазара в цяла Европа и в момента се обмисля премахването на субсидиите, което ще позволи българските качествени и евтини продукти да са конкурентни и търсени.  Той изрази увереност, че бъдещето на селското стопанство е в създаването на кооперации между производители, преработватели и търговци, което ще укрепи сектора и ще се създаде перспектива.

Кметът на село Могилица Митко Чочев подари на депутата копие от Програмата за развитие на селото до 2015г. Кметът посочи, че не среща подкрепа от страна на община Смолян и поради тази причина поиска съдействие от депутатите на БСП.

Жители на Могилица поискаха национализация на Електроразпределителните дружества, които по думите й им са виновни за високите сметки за ток. Михалевски коментира, че национализация би дала лош сигнал на Европа и света, но се обяви за по-строг контрол и нови правила за работа на тези дружества.

„Ние от БСП сме за по-строги правила. Ако ЕРП-тата са съгласни - да останат, ако не - да напуснат, защото в момента те работят при условия, които за останалия бизнес са недостижими", посочи инж. Михалевски.