Общините Рудозем, Ардино, Кърджали, Смолян са в бедствено положение.

Всички населени места в Рудозем са без ток, бедственото положение е в сила от 06:30 ч. в събота сутринта, обяви кметът Румен Пехливанов за bTV.

Малко по-късно бедствено положение беше обявено за цялата област Смолян, заради натрупалия сняг, който на места достига до 50 сантиметра.

Бедственото положение в Кърджали бе обявено в събота следобед. „Ситуацията в цялата област е тежка. За да може да се използва ресурсът на общините, които не са в толкова тежко засегнати от лошите метеорологични условия е обявено бедствено положение в цялата област", заяви областният на Кърдждали Илия Илиев.

Бедствено положение бе обявено в събота сутринта в община Ардино, където снегът е 60 см. 243 населени места в страната вече са без ток. Повечето са в община Ардино, където не работят и мобилните връзки. Спасители са транспортирали родилка до болницата в Джебел и пациент на хемодиализа. Прави се график за извозването на стотина болни до центровете по хемодиализа. Над 10 са сигналите за паднали кабели, на много места има провиснали проводници, които застрашават живота на хората. 26 са повикванията за паднали дървета по пътищата, а разчистването им продължава.

Ардино обяви бедствено положение, 10 селища в Пазарджишко са без ток. Над 10 сигнала има за паднали кабели. Забранено е движението на ТИР-ове към ГКПП Гюешево.

Екип на ЧЕЗ днес ще монтира нов трансформатор на авариралия трафопост за с. Косово, което от два дни е без електрозахранване. В останалите села и махали на общината няма нарушения в електроподаването.

В Пазарджишка област над 10 селища са без ток, затворени са част от пътищата в родопската част на региона. Няма електричество във Велинград - Батак, Белово, Лесичево и Стрелча. Проблеми има и Панагюрско. Снежни преспи и паднали дървета са причината за затварянето на пътищата от Велинград към Сърница, Цигов чарк и Юндола.

Забранено е движението на ТИР-ве и товарни автомобили по направлението за ГКПП - Гюешево. Ограничение за камионите с ремаркета и полуремаркета има по пътя Дупница - Самоков, там, в района на с.Клисура, има и навявания. Отстраняват се падналите тази нощ дървета и клони по пътя от Кюстендил за ГКПП Олтоманци. Към 1 метър е вече снежната покривка в Осоговоския балкан - там условията за ски са много добри, проблем обаче са паркингите - или ги няма, или са непочистени, съобщават туристи.

Вчера 50% от селата в община Рудозем останаха без електричество, включително част от общинския град, а на сутринта без ток останаха 100% от населените места. Някои от тях нямат електрозахранване вече повече от 12 часа.

20 души са блокирани в хижа Върховръх в Родопите. Снегът по пътя към жижата е достигнал до метър и половина.

Заради тежкия и мокър сняг много електропроводи в региона са скъсани. Снегът събори много дървета по пътя Рудозем-Смолян. 15 екипа са разчиствали, като е задвижена всичката налична техника за снегопочистване.

Товарни автомобили закъсаха в прохода Рожен. Движението в цялата област се извършва задължително с вериги. Проходите Рожен, Пампорово и Превала са проходими при зимни условия, но са затворени за тежкотоварни автомобили.

В област Хасково продължава снеговалежът, централните улици се почистват, но снегорините не могат да се справят. Райони на града са без ток, а населени места около Хасково са без електрозахранване вече повече от 12 часа.

Междуселските автобуси не вървят, а градският транспорт е започнал да се движи в ранния предиобед.

Цялата община Баните остана снощи на тъмно и в момента екипи на EVN оправят щетите. Десетки села в Кърджалийско са без ток заради скъсани от мокрия сняг електропроводи. Проблемите започнаха още снощи, когато на много места, включително и в областния център Кърджали, имаше кратки прекъсвания на електроподаването. Навсякъде в района вали сняг, снежната покривка е между 15 и 30 сантиметра.

Велинград е без ток. В Пловдивско около 80 населени места са без електрозахранване, най-тежко е в Лъки. В Димитровградско има населени места без ток и без вода.

От противопожарната и спасителната служба съобщиха, че има десетки закъсали автомобили в областите Кърджали и Смолян. Двайсет населени места около Габрово са без електрозахранване. Без ток са и села в Мездра и Враца.

Пристанище "Варна" е затворено от вчера заради силен североизточен вятър. Летище "Варна" работи нормално, но при зимни условия.

За три области в Южна България за днес е в сила червен код за интензивни снеговалежи и бурен вятър - областите Смолян, Кърджали и Хасково. Червеният код означава много опасно време, като се прогнозират метеорологични явления с изключителна интензивност. Оранжев код е в сила за други десет области - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград.

АМ "Люлин" вече е отворена за движение и в двете посоки. Всички магистрали в страната са отворени
Още...

Заради непрекъснатите валежи обстановката в цялата страна е изключително динамична. От агенция Пътна инфраструктура непрекъснато съобщават за въвеждането на ограничения и предупреждават за промени в движението.

Рано тази сутрин временно бе спряно движението на товарните МПС над 10 т по АМ "Люлин", в двете посоки.

Обстановката в област Бургас се нормализира. Дъждът спира поетапно от север на юг.  Реките в областта са повишили нивото си, около коритата им има разливания, но няма пострадала инфраструктура, нито затворени пътища.

Засега затворен е единствено пътят Веселие - Ясна Поляна, поради заливане на временния мост. На място е патрулен автомобил на ОД МВР, който регулира движението в района.

Язовир "Камчия" се изпукса контролирано, под приливника е язовир "Ясна Поляна", който не прелива, язовир "Ново Паничарево" прелива с 30 м3/сек, при критична норма 50 м3/сек.

Нивото на река Марица край Свиленград се е повишило с един метър, но е далеч под критичния праг. Високо е и нивото на язовир "Студен кладенец", като по-късно днес се очаква да започне да прелива.

Прекъснато е движението на влаковете в шест железопътни участъка в страната.        Още...

Ситуацията по пътищата към 10 часа, съобщава Агенция Пътна инфраструктура:

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. 920 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж.

На територията на област Благоевград работят 38 машини, във Велико Търново - 30, Габрово - 27, Кърджали - 27, Ловеч -  78, Монтана - 47, Пазарджик - 59, Перник - 31, Пловдив - 39, Плевен - 54, Смолян - 51, София- 169, Стара Загора - 72, Хасково - 60, и Търговище 33 машини.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването през проходите „Републиката", „Ришки" „Обзорски" и „Айтоски". През прохода „Пампорово" „Печинско" и „Рожен" всички МПС трябва задължително да са с вериги. Затворени за всички МПС са проходите „Троянски", „Златишки", „Върбишки" и „Предела".

Преминаващите през "Превала" товарни МПС трябва задължително да са с вериги, без ремаркета и полуремаркета. Ограничено е движението на превозните средства над 12 т през „Петрохан", а над 10 т през „Твърдишки" и „Вратник". До 31 март т. г. през прохода „Шипка" е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. „Дюлински" е затворен за тежкотоварни автомобили.

Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Път I-5 Хасково-Кърджали, II-59 Ивайловград-Кърджали, III-507 Хасково-Мост-Чифлик-Кърджали и III-554 Харманли-Симеоновград-Гълъбово са затворени за движение за тежкотоварни автомобили над 10 т.

Път II-19 Симитли-Банско (проход Предела) е отворен за леки автомобили.

Път II-86 Асеновград - Чепеларе е затворен за движение поради паднали камъни.

По път III-822 Ихтиман - Самоков  леките автомобили да се движат задължително с вериги.

Път II-59 Крумовград-Ивайловград e затворен за почистване.

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона по път III-102 Бело-Извоз, път III-1102 Кладоруп-Салаш и път III-1402 Вещица-Белоградчик, в област Видин. Леките автомобили да се движат задължително с вериги.

Въвежда се ограничение по път III-506 Габрово-Узана, движението се извършва само с вериги.

Път II-86 Пловдив-Смолян e отворен за леки автомобили.

Движението на МПС по път II-76 Харманли - Тополовград  да се извършва задължително с вериги. Път I-8 Харманли - Пловдив е затворен за тежкотоварни МПС в участъка от границата с област Пловдив до Харманли, в двете посоки, за почистване.