За 8 области в страната днес е обявен код оранжев за обилни валежи - Варна, Велико Търново, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Сумарно количество за денонощието до около 50 л/кв.м.
В Добрич и Варна ще духа и силен вятър от североизток, като след обяд ще смени посоката си от северозапад.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за 10 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Потенциално опасното време се очаква да се задържи и през идните дни.

В МОСВ постъпи информация от НИМХ за очаквани значителни валежи от дъжд, със сумарни количества за денонощието до около 30 л/кв.м.в областите Русе, Търговище, Шумен, Силистра, Разград, Добрич и Варна. От 1 октомври, валежи ще има в цялата страна, най-значителни ще в Североизточна България - от 50 до 80 л/кв.м.
МОСВ привежда Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите в повишено внимание.

Изпратени са указания до всички кметове
на населени места в Североизточна България да осигурят отводняването на населените места от очакваните валежи. Разпоредено е в язовирите - публична общинска собственост да се осигурят свободни обеми за посрещане на значителните валежи.

ЧЕЗ Разпределение България ще реагира незабавно при последици от очакваните ветрове и силен дъжд в Северозападна България. Всички екипи на компанията и в останалата територия, обслужвана от ЧЕЗ, са в готовност и ще действат незабавно при евентуални аварии. С цел по-бърза реакция компанията поддържа контакт с местните власти и Гражданска защита.

„Вярвам, че екипите ни са достатъчно добре подготвени и уверявам, че ще работят без прекъсване ако лошото време предизвика смущения в електрозахранването. Спокойствието на нашите клиенти е най-важно за нас", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ припомня, че клиентите могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010, на цената на един градски разговор, от всяка точка на Западна България.