Oбстановката в страната след пороите, които на места достигнаха до 100 литра на квадратен метър, се нормализира, съобщава БНР.

В област Враца, където валя повече от 20 часа, ситуацията беше най-тежка, а сред най-пострадалите села беше Бели Извор. Постепенно там хората разчистват щетите, но споделят, че нивото на водата е достигало 1.60 метра. Заляти са покъщнина и селскостопанска продукция.

В резултат на поройните валежи и повишената почвена влага има вероятност за рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения, както и за активизиране на свлачищни зони. За това предупредиха от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Край Враца е наводнен пътят между селата Хайредин и Крива бара.

Бедственото положение продължава да е в сила за седемте села в пловдивската община Родопи - Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево. Единствената връзка до селата остава черен път с тесен мост, по който могат да преминават само леки коли. Без вода заради прекъснат водопровод са Храбрино и Дедево.

След Борован в още две общини във Врачанска област - Мездра и Хайредин, беше обявено бедствено положение. Предстои да се изчислят и опишат щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки. Следят се нивата на язовирите и реките в региона, които започнаха да повишават нивата си значително заради поройния дъжд. Експертите очакват повишаване на водните количества и в района на селата Търнава, Алтимир, Галиче, Липница, Хърлец и град Мизия.

Частично е разрушена уличната инфраструктура на Монтана, както и в село Габровница в същата община. Контролирано и под наблюдение прелива язовир "Чернила" в близост до до областния град.

В Белоградчик, където валежите бяха 102 литра на квадратен метър, улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък, донесени от стичащите се от високите зони води, където пороят изрови асфалта. Язовир „Дъбравка" също се наблюдава.

Прелива язовир "Скомля" в община Димово. На стената на язовира, която е дълга 60 метра, са поставени чували с пясък. През последните часове нивото на язовира бавно е започнало да спада, съобщават от Гражданска защите. И в град Димово има щети по инфраструктурата - проливният дъжд изрови асфалта и тротоари в града.

Очаква се да започне възстановяване на пропадналия участък от пътя Орешец-Белоградчик.

Отнесен е мостът преди село Шипот, община Димово. Пътят е затворен, но до там се стига през село Извор.