Колбаси с мазнини над допустимите стойности и ястия с яйчен прах, вместо с пресни яйца, са открили в менюто на децата и учениците инспектори от Регионалната здравна инспекция и Областната инспекция по безопасност на храните в Стара Загора.

Проверката бе извършена по настояване на областния управител Живка Аладжова, заради многобройни сигнали от родители за некачествена храна, предлагана на децата им в учебните заведения, съобщи Радио Стара Загора.

Общо 150 проверки са извършени на храните в кухненски блокове към детски градини и ясли, детски млечни кухни, ученически столове и други обекти, в които се приготвят и разнасят готови за консумация храни, основно за деца и ученици.

Издадени са предписания за констатираните несъответствия по сградов фонд и технологично оборудване. За установени несъответствия с изискванията ще бъдат издадени актове за административни нарушения, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.