Отменено е бедственото положение в община Габрово, считано от 9.00 часа днес. Такава заповед е издала кметът на общината Таня Христова.

Времето в община Габрово е облачно и вали дъжд. Общото количество на валежите, паднали през последното денонощие са 30 л/кв.м. Височината на снежната покривка е 12-15 см. Духа северен вятър със скорост до 1 м./сек. Температурата на въздуха, измерена в централна градска част от общинската МТО станция, е  2,1°С . Влажността на въздуха е висока 86 %.

За почистване на пътната мрежа и улиците в градската част през изминалата нощ са работили 5 специализирани машини.

Без ток в момента e с. Тодоровци,  както и отделни абонати в градската част. Днес ще продължи работата по отстраняване на повредите по ниското напрежение и обработване на последните сигнали.

Днес приоритетно усилията в общината са насочени към приключване с възстановяването на електрозахранването, продължават дейностите по отстраняването на надвиснали дървета и клони. Единадесет екипа работят по изрязване и отстраняване на  паднала дървесна маса.

Проходът Шипка е проходим. Пътната настилка е почистена и мокра. Забранено е движението на МПС с обща маса над 12 тона. Пътят за  к.к. Узана е почистен и мокър. Видимостта  отново е силно ограничена, до 100 м., поради мъгла. Температурата на въздуха е минус 1°С.

Почистени, проходими и мокри са пътните настилки в участъците Габрово - Трявна,  Габрово - Севлиево, Габрово - Дряново.

Общински пътнически транспорт изпълнява своите задължения. Автобусите се движат по разписания. Изпълняват се разписанията и по селските линии. Нормално е движението на автобусите в посока Габрово - Севлиево, Габрово - Трявна и Габрово - Дряново - В. Търново. Автобусите за гр. София се движат по разписание.

Движението на влаковете между гарите Царева ливада - Габрово, е възстановено.

Временно е преустановено топлоподаването от "Топлофикация Габрово", поради проблеми с качеството на горивото. Има уверение от ръководството на дружеството, че днес топлоподаването ще бъде възстановено.

На телефоните на Общ.СС няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка, можете да потърсите помощ на тел.112.

Апелираме към гражданите да бъдат особено внимателни при придвижване и да избягват преминаването под дървета и покриви с надвиснал сняг.

От общината предупреждават гражданите, при движение да внимават за опасност от падане на клони и сняг.