В село Росен, Бургаско е намерена мъртва 38-годишната Валя Стойчева. Вчера тя и съпругът й се прибирали, когато водната стихия ги застигнала по път. Те напуснали автомобила си и тръгнали пеша към дома. Приливна вълна ги застигнала, вследствие на което жената се подхлъзнала и паднала в близката река. След издирване, продължило цяла нощ, в което се включили над 30 спасители, жената е открита мъртва, информираха пред Нова ТВ Георги Гатев от ГДПБЗН и главен комисар Васко Василев - директор на пожарната в Бургас.

От вчера в неизвестност беше и мъж на средна възраст, който спукал гимата на микробуса си на пътя край рибарското селище Ченгене скеле. Запоследно бил видян край автомобила си, след което следите му бяха изгубени. Към 9.00 часа днес той е бил открит жив в жилището си в Бургас от кмета на града Димитър Николов.

Към 13.00 часа всички пътища в община Бургас са проходими, съобщи пред БНР кметът Димитър Николов.

Само четирима от евакуираните от селищата в общината, сред които и двама англичани, са под грижите на администрацията и са настанени в дома за възрастни хора. Осигурена им е и храна.

Тече оглед на щетите, които са по-големи от септемврийските дъждове. Продължава разчистването с тежка техника на инфраструктурата в цялата община.  Най-засегнати остават селищата Ченгене скеле, "Черниците", "Маринка" и "Извор". Няма бедстващи хора, но на някои места няма ток.

Прелива язовирът в Горно езерово. Залята е част от пътния участък. Няма опасност други язовири в общината да прелеят, уточни Николов. Наводнени къщи и изровени улици има в Бургаското село Маринка, добави кметът на селото Лъчезар Колев.

По-страшно е положението при "Черниците". Там снощи имаше вода около метър и половина, съобщи още колев. Лично той се е срещнал и с издирвания от снощи мъж Григор Григоров. "Тръгна към Бургас, за да потърси лекарска помощ. Уплашен е, охлузен", разказа кметът.

Язовир Ченгене скеле не е скъсан. Той е прелял над чашата, но вчера е помогнал много, тъй като той беше изцяло празен и е поел голяма част от водата, която е трябвало да слезе надолу към "Черниците". В момента бавно се прецежда и изтича водата от него.

Бедственото положение в Бургас остава.

Късно снощи от снежното бедствие в района на прохода Троян-Кърнаре бяха спасени 27 души.

Катя от Пловдив и Борка от Плевен са две от жените, прекарали 12 часа в преспите на Беклемето. Пред НоваТВ те разказаха за критичните часове, прекарани в преспите на балкана.

Тръгнахме от Плевен през Троянския проход, всичко беше спокойно и пътят беше чист. След Беклемето попаднахме в капана на снега. Бяла пелена, непочистен път, не можахме да мръднем. Пред нас имаше закъсала кола. Опитахме да я избутаме, но не успяхме, спомня си Борка.

Виждах как снегът постепенно покрива прозореца на колата, допълва Катя. Много се уплаших. Не мога да повярвам че сме живи. Искам да кажа на близките ми, че сме добре, благодарение на хората, които ни помогнаха. Пожарникарите се държаха изключително добре. Много мили, отзивчиви, успокоиха ни, допълва Катя, която все още е в шок от случилото се.

Заседнахме в 9.00 часа сутринта, но когато към 16.30 видяхме пожарникарската кола, се успокоихме, че някой знае за нас, тъй като нямахме обхват на мобилните си телефони, мъжете излизаха да търсят мрежа, но трудно се свързваха със 112. От спешния телефон обаче се държаха лошо с тях, разказва още Борка.

20-те души са били мокри, без храна и вода. Топлихме се, докато имахме гориво в колата, после отидохме в тяхната кола, обясни Катя.

Двете жени благодариха на кметовете на Карлово и Сопот, които организираха спасителната акция и с чиято заслуга бедстващите бяха спасени към 20.20 часа снощи. В спасителната акция се включиха и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Въпреки нормализиращата се обстановка в страната след падналите вчера обилни валежи и силлният вятър, за днес е обявен жълт код в 13 области, сред които и бедстващите Бургас, Хасково и Габрово.

В областите Велико Търново, Габрово и Ловеч се очаква нова снежна покривка до 15 см.

Дъжд до 15 - 25 л/кв.м. се очаква в областите Кърджали, Сливен, Смолян, Хасково и Ямбол.

Силен северен вятър с пулсации до 22 - 24 м/с. ще духа във Варна, Добрич, Силистра и Шумен.

В столицата са обработени всички опасни участъци по пътищата.

Вчера първият сняг доведе до бедствено положение в Бургас, Хасково и Габрово, където преляха няколко язовира. Пътища бяха прекъснати и властите призоваха гражданите да избягват пътуванията, а колите да бъдат оборудвани със зимни гуми и скоростта да бъде съобразена с тежките условия. Коли и влакове бяха блокирани от снега и се наложи да бъдат извозвани много пътници. Катастрофи взеха жертви. Много селища останаха без ток, училища ще останат затворени в понеделник, а водата не е годна за пиене.

Тази сутрин е започнало описването на щетите в Хасковско, съобщи bTV. Инфрастркурата е сериозно пострадала и вероятно преди пролетта няма да бъде ремонтирана.