Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Пътните настилки в страната и на автомагистралите „Люлин", „Тракия", „Хемус" и „Марица" са сухи.

Опасност от падащи камъни има в Искърското и Кресненското дефиле, Прохода на Републиката и Троян - Кърнаре, в местността Боаза на пътя София - Варна, както и по пътя София - Самоков и Мездра - Ботевград. Затруднено е движението в Искърското дефиле при километър 23 в района на Елисейна, поради срутване на големи блокове каменна маса. Затворени са проходите Твърдица-Елена, Етрополе-Златица и Дюлински за товарни автомобили.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка, Вратник, Петрохан и по пътищата Слънчев бряг-Бургас и Костенец-Самоков, а над 20 тона - през Айтоски проход.

Поради ремонт на пътното платно, до 30 октомври е затворен участъкът от село Варвара до гара Костандово, като обходните маршрути са Белово, Юндола, Велинград и Пазарджик, Пещера, Батак, Ракитово, гара Костандово, Велинград.

На автомагистрала "Тракия" във връзка с изграждане на пътен възел „Стара Загора" се забранява движението на пътни превозни средства от километър 187- пътен възел „Чирпан" до километър 211-пътен възел „Стара Загора". Осигурен е обходен маршрут.