Протест в подкрепа на изнасилен петокласник в средецкото село Дебелт вдигна на крак полицията.

Точно в 12 часа на площада се събраха хора от селото, родители на деца от местното училище "Антон Страшимиров", футболни фенове, представители на организации и др.,в подкрепа на семейството на изнасиленото от ром-осмокласник дете, пише "Труд".

Полицейското присъствие е засилено, за да се предотвратят провокации, казаха от ОД на МВР. Протестът обаче протече мирно, с изключение на това, че в джобовете на един от мъжете излезли на бунт на мегдана, бяха намерени камъни. Полицаите го задържаха и спираха всеки опит на събраните хора да потеглят към ромската махала. Там пък от своя страна стояха групирани роми.

Дебелт буквално завря от страсти, след като миналия петък петокласникът Гошко бе насилен в тоалетната на местното училище от ромче-осмокласник. На гаврата присъствал и съученик на насилника, също от ромското малцинство, който е изключен. Насилникът е настанен в дом за временно пребиваване на непълнолетни лица.

Прокуратурата спешно образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Случаят се разследва.

По-рано през деня разтревожени родители се събраха пред училището и заявиха, че няма да пускат децата си в школото, докато не сложат охрана и не накажат директорката. Те разказаха, че и друг път децата им са се оплаквали от насилие. Майка даде пример с дъщеря си - че е в четвърти клас и се прибрала със синини по врата. Разказала, че я душили.

"Детето ми и друг път е било притеснявано, с разкъсвания е, продължава да лежи в болницата. Плаче и не иска да ходи в клас, докато всичко не се промени и насилието не изчезне. Ще съдя извършителя", каза майката на Гошко.

От Образователния инспекторат се заканиха, че ще наложат санкции на класната и директорката на ученика. Направена била проверка и в протоколите от педагогическите съвети, където не било отбелязано за инциденти в училището, нито пък имало наказани ученици.