В хасковското село Динево потече лековита вода, за чийто лечебни свойства преди много години предсказала баба Ванга. Водата е потекла с помощта на изградената за два месеца, по идея на семейство Атанасови, чешма, с която са каптирали стар извор.

Инициатор на идеята са синовете на семейство Филю и Тодорка Атанасови - Иван и Наско. Случайно вуйната на майка им - 85-годишната баба Латка от селото им разказала за лековитата вода. Преди много години, когато била още дете, прабабата на Тодорка Атанасова отишла по здравословни причини при баба Ванга, съобщава haskovoinfo.

Когато разбрала, че е от Динево, пророчицата обяснила, че в селото има лековита вода.
"Не сте ли забелязали, че когато стопаните приберат реколтата и с каруците тръгнат да се прибират към село има едно място, където всичко кръгло - дини, тикви пада на земята и започва да се търкаля. Там е лековитата вода", казала баба Ванга.

Жената се върнала в селото, разказала на всички какво е научила, но никой не й повярвал. Тогава започнала да наблюдавала откъде минават стопаните с каруците си и какво се случва по пътя им. Така открила мястото.

Прабабата на Тодорка Атанасова сама започнала да копае и за изненада на всички открила лековитата вода.
"Тогава в селото започнаха да идват хора от цяла България", разказва баба Латка.
Въпреки че е била дете, възрастната жена и до ден днешен си спомня, че около чешмата всички дървета и храсти били окичени с дарове от хора, на които водата е помогнала. Болни оздравявали. Хората дори нощували там, докато им дойде ред да си налеят от лековитата вода, разказва 85-годишната жена.

С годините обаче мястото, откъдето извира водата се запушила. След години обаче Иван и Наско се впечатлили от историята на баба Латка. С помощта на родителите си намерили мястото и построили чешма.

Вчера чешмата е била открита официално с тържествен водосвет, отслужен от отец Златко. Чешмата е дело на трима майстори - приятели на момчетата.
"Вярваме, че който построи чешма прави голям хаир, а тази е по-особена, тъй като е проракувана от Ванга", споделят инициаторите.