Близо 800 населени места в цялата страна са без ток, като най-критично остава положението в Смолян, Хасково и Кърджали.

Възстановяването на електричеството в засегнатите от лошото време населени места ще отнеме дни, предупреди министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков.

Властта притеснена от липсата на мобилна връзка в бедстващите райони
Още...

По данни на началника на Главната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" Николай Николов, толкова много населени места без ток не е имало от години. Вучков и Николов обявиха това след заседание на Националния кризисен щаб по бедствия и аварии.

Най-тежко остава положението в Смолян, където продължава да вали през целия ден. До много населени места няма път, има сигнали за паднали върху къщи дървета. Заради мокрия сняг и постоянния снеговалеж дърветата не издържат, а се "чупят като солети". В много от населените места няма ток вече второ денонощие, телефонните връзки също са прекъснати.

В Кърджали и Смолян общо 36 са авариралите далекопроводи, много от населените места там нямат ток от две денонощия. Без ток от също толкова време има населени места в Пловдивско, Пазарджишко, Хасковско. В Хасковско близо 100 населени места са без ток.

Продължава обявеното бедствено положение в Смолян, Кърджали и община Лъки.
Още...

Енергоразпределителното дружество EVN съобщава за проблеми в мрежата и за затруднен достъп до местата, където има аварии заради непочистените пътища и падналите дървета. Мокрият сняг също създава проблеми, а има много затруднения, за да се достигне до отдалечените населени места в т.нар. Родопска яка.

Oбщо 11 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) продължават да бъдат изключени, информират още от EVN. Общо 4 от авариралите подстанции на системния оператор се намират на територията на област Смолян, други 4 - в област Кърджали, а 3 - в област Пазарджик.

Аварийните екипи на EVN България работят с допълнен състав по нормализиране на захранването по електроразпределителната мрежа. Мобилизирани са техници от други райони, които оказват съдействие при отстраняване на повредите. На разположение са общо 195 аварийни екипа.

На редица места в Родопите има паднали електропроводи и стълбове от електроразпределителната мрежа вследствие от снежната стихия. Общо 96 железорешетъчни и железобетонни стълба са повредени, като 40 от тях са в област Кърджали.

Заради лошото време без ток са 20 населени места в област Велико Търново и 10 в област Габрово. От "Енерго Про", че в проблемните райони са мобилизирали допълнителни аварийни екипи и техника.

Проблеми има и в Западна България.

Област Благоеврад засегнати останаха 3 000 абоната в общините Разлог, Якоруда, Банско, Сандански и Белица. В област Монтана засегнати са около 1 500 клиенти в общините Монтана, Берковица и Георги Дамяново.

В област Видин колегите работят за възстановяване на електрозахранването на 2 500 абоната в общините Белоградчик и община Видинска област. Враца - засегнати са около 7 000 клиенти в общините Мездра и Роман.

Тунджа отново може да залее Елхово.
Още...

В област Перник без електрозахранване са около 700 абоната в община Трън. В област Кюстендил засегнати са около 2 500 клиенти в община Кюстендил. В област София работата продължи за около 8 000 абоната в общините Елин Пелин, Ихтиман, Костенец и Самоков. В град София засегнати са около 1000 абоната.

Високопроходима техника от военните формирования на Българската армия и военнослужещи ще се включат допълнително в действията в помощ на бедстващото население в област Смолян, заяви каза министърът на отбраната Николай Ненчев на брифинг в града.

Високопроходимата военна техника ще бъде използвана при снабдяването с хранителни продукти и вода на жителите в недостъпните райони на областта.

Военнослужещи от военно формирование 28 330 - Смолян от 12.00 ч. помагат в снегопочистването в района на общината и многопрофилната болница в Смолян. От сутринта и роторен снегорин (на снимката) е в помощ за разчистването на пътищата в областта от падналия сняг.