Инспекторите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе ще дават извънредни доброволни дежурства, заради зачестилите сигнали на граждани за замърсяване на въздуха.

През миналата седмица в Регионалната инспекция са постъпили множество неоснователни сигнали за замърсяване на атмосферния въздух, съобщиха от инспекцията.
Между 9 и 15 октомври са приети осем сигнала, за които експертите са доказали с проверка на място, че са неоснователни.

Много често подателите отказват да присъстват на проверката под предлог, че не се намират вече на мястото, откъдето са се обадили.

В голяча част тези сигнали са свързани с повишената чувстватилност на гражданите след случая с замърсяването и съответно затварянето на инсталацията на френската фирма "Монтюпе" след средата на септември месец.
Принудителната мярка бе наложена заради превишаване на нормите на замърсяване и заради неприятни миризми. Френската фирма оспорва решението и заяви, че ще представи резултатите от изследване на независима лаборатория.

За всички сигнали, при които е доказано, че са неоснователни, РИОСВ - Русе ще сезира компетентните органи за търсене на наказателна отговорност, предупредиха еколозите.