Контролните органи на Главна инспекция по труда спряха дейността на двете работни места в рудник „Ораново",в Симитли.

Припомняме ви, че в последните два дни там пострадаха трима работници.

Вчера през около 13.50 часа, Спас Благоев, 33-годишен миньор-копач и 46-годишният Атанас Мутафджийски също миньор, при подготовка на наклонена минна изработка имат задача да поставят метална рамка във връзка с управление на скалния натиск.

При готовност за връзване на металната рамка върху миньорите от тавана на изработката падат въглища.

На двамата работници е оказана долекарска помощ в болницата в Благоевград. Там е установено, че Спас Благоев е със счупена дясна ръка и счупен десен крак в областта на бедрото, а Атанас Мутафджийски е със счупен прешлен в областта на кръста.

Днес в III-ти участък на рудника 61 подетажна изработка - извозна галерия около 6.30 часа, началникът на смяна 37-годишният Николай Любенов е притиснат в областта на гръдния кош от срутил се от тавана скален къс. Инцидентът е станала при пускане на верижен транспортьор.

Пострадалият е ударен в областта на главата и гръдния кош, транспортиран е в спешното отделение на болницата в Благоевград. Мъжът е със счупена гръдна кост.

Преустановена е работата в наклонената минна изработка и на пулта за управление на верижен транспортьор, намиращ се на 61 подетажна изработка, които пряко застрашават живота и здравето на работещите, посочват от инспекцията.

Инспектори от Дирекция „Инспекция по труда" - Кюстендил са започнали проверка за установяване на причините и обстоятелствата, при които са допуснати инцидентите.

Изясняват се причините, предизвикали въглищните срутвания, проверява се техническата документация на рудника, изискват се обяснения от длъжностни лица.

До отстраняване на допуснатите нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд работните места остават спрени.