Дългоочакваният ремонт на Дунав мост започна днес, съобщи БНР. Символичната първа копка на ремонта, за който правителството отпусна 1,6 милиона лева, направи регионалният министър Росен Плевнелиев.

Той беше съпровождан от унгарския посланик у нас Юдит Ланг.

За периода до 30 август, през който ще се извършва ремонтът, ще бъде създадена специална организация на движението. Ще бъде отворено само едното платно, а автомобилите ще се редуват чрез модерна светофарна уредба и ще се движат с 30 км/ч.

Плевнелиев представи също днес на пресконференция в Русе българските проекти и приоритети по Дунавската стратегия на ЕС. По думите на регионалния министър в момента всички държави по Дунав използват едва 7% от потенциала на реката и това е неприемливо.

Той посочи, че свързаността, опазването на околната среда, социално-икономическото сближаване и сигурността са четирите основни насоки на Дунавската стратегия и до 2012-та година ще стартират пилотни проекти, които трябва да положат усилия за използване потенциала на реката.

Целта е до края на 2020 година да се постигне 20% от използването на Дунав от икономиките на крайдунавските държави. България е водеща заедно с Румъния в областта на туризма по отношение на Дунавската стратегия, а Германия в оста „Сигурност", като България е партньор на Германия в координиране на действията.

Реката трябва да стане много по-използвана за икономически цели, подчерта Плевнелиев на пресконференцията. Той призова крайдунавските общини за по-голяма активност в представянето на проекти.

По думите му - голяма част от тези общини са представили проекти, свързани с изграждането на пътища, но основният приоритет, който ЕК поставя, е да се използва потенциалът на Дунав за развитие на икономиката и транспорта.

Регионалният министър изтъкна също, че правителството полага усилия, за да има Дунав мост 3 Оряхово - Бекет и Дунав мост 4 Силистра - Калъраш.