Столичната община (СО) е изпълнила 60,5% от предвидените приходи за годината. Това обяви зам.-кметът по финансовата и стопанска дейност на СО Дончо Барбалов на пресконференция, на която представи изпълнението на бюджета през първите седем месеца на 2014 г.

Събраните средства са 320,5 млн. лв., което е с 18,9 млн. лв. повече от миналата година. Приходите от данъци са 151,3 млн. лв., с 3,5 млн. повече спрямо 2013 г., а при  останалите приходи  - 169,1 млн. лв.

Барбалов сравни приходите от такса „Технически услуги", в които влиза предимно издаването на строителни разрешителни. Към края на юли 2014 г. събраните средства от технически такси са 5 130 000 лв. спрямо 3 млн. лв. в края на юли миналата година. Значително повишение се отчита и при приходите от реклами и наеми - за тази година 2,2 млн. лв., спрямо 1,3 млн. лв. за миналата година.

Поради спада на доверието във финансовите институции и призивите хората да теглят парите си от депозити и да инвестират в недвижими имоти, Барбалов решил да провери дали това се е отразило върху приходите на СО от данък за възмездно придобиване на имущество. Приходите от възмездно придобиване на имущество тази година са 35,4 млн. лв. и се отчита спад с почти 2 млн. лв. спрямо миналата година.  

Във връзка с актуалната тема за наводненията, Барбалов коментира дейностите и средствата на СО, свързани с почистването на речните корита. От бюджета са отделени 750 000 лв. за корекция на речните корита. Допълнително, общината е заявила 2 млн. лв. през миналата година, но е получила 200 000 лв., които също са за тези дейности.  Общата сума, предвидена за почистване на речните корита, е 1 192 000 лв. За съжаление по-голямата част от средствата е за сметка на нашия бюджет, въпреки че по закон държавата би трябвало да се включи по-активно, коментира зам.-кметът на Столична община.

Друга превантивна дейност, която напредвала успешно, е за изграждане на дига на р. Лесновска. Дигата на практика вече е изградена и тече процедура по приемането й.  Стойността на обществената поръчка е 880 000 лв. Общината има планове и за още диги, но няма финансиране. До края на тази година ще приключи и проекта за р. Искър, важен за защитата на населението. Проектът ще обхване както територията, за която отговаря СО, така и частта от 15 км, за която отговаря областната управа.

СО отговаря и за три язовира - Мрамор, Мъраево и Суходол. Съоръженията там са подновени и ежедневно се следи за нивото, за да се осигури защитата на населението.

Междувременно стана ясно, че СО помага на един от пострадалите райони при наводненията това лято, Мизия, изпращайки екип от звеното за бедствени ситуации към СО. В звеното работят 6-има души, а предстои броят им да се увеличи на 8. Те са оборудвани с лодки, генератори и всичко необходимо.  

„Много е важно в критична ситуация да се осигури необходимия човешки ресурс, за да може да се помогне", коментира зам.-кметът на СО.  

Като проблем Барбалов отчете дейността по канализацията за Банкя, която има важна роля при наводнения. Той подчерта, че всички общини са пострадали от това, че по ОП „Околна среда" от края на февруари не се извършват плащания. За Банкя имаме 5,6 млн. лв. авансово плащане, което е верифицирано, но не е платено. Друго плащане в размер на 9 млн. лв. също очаква верификация.

Въпреки това, СО не би могла да се оплаче, смята Барбалов, допълвайки, че по-скоро всички общини имат основания да се оплачат от политиката на Министерство на финансите.