Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще разговаря с неформалните организатори на протестите в София.

Те ще обсъдят исканията към "Топлофикация София". Протестиращите настояват клиентите да могат да сключват индивидуални договори, а топломерите да отчитат месечното потребеление. Те предлагат да се премахнат прогнозните сметки, върху които се начислява лихва при просрочено плащане, което сега превръща фактурите в документи с невярно съдържание.

Още преди дни кметът на София също се обяви срещу прогнозните сметки, като поиска хората сами да си отчитат топломерите. Според Фандъкова трябва да се въведе и таван върху таксата за сградна инсталация.

По време на среща с ръководството на "Топлофикация София" миналия понеделник столичният градоначалник Фандъкова поиска в едномесечен срок "Топлофикация София" да извърши междинен отчет на реалното потребление на топлинна енергия на всички свои абонати и да изготви изравнителни сметки.

Отчетът трябва да бъде извършен през февруари и март. Кметът поиска задължително една от датите за засичане на топломерите да бъде в извънработно време.

Вчера стана ясно, че до петък ще е готов междинен доклад за възможността да се сключват индивидуални договори с "Топлофикация София". Йорданка Фандъкова увери, че ще продължи да работи и експертната група, в която са включени и представители на гражданите.

Вчера Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба на столичната топлофикация в размер на 338 094 лева заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сгради етажна собственост.