Варна изпревари Пловдив като втора община в държавата. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт. Според тях в района на общината официално живеят близо 5 хиляди души повече отколкото в града под тепетата.

След бурните протести през пролетта, оспорваните кметски избори и лятното затишие, варненци не са особено изненадани от новината за своето второ място в държавата, коментира Нова телевизия.

А иначе преднината на морския град пред Пловдив е само с близо пет хиляди души.

Но особени промени заради второто място хората не очакват.

През тази година Варна победи града под тепетата в още една надпревара - за участие във финала за престижното отличие „Младежка столица на Европа" през 2016-та година. Дали морският град получава титлата, ще стане ясно през ноември.

Отстъпването на Пловдив от второто място на общините у нас се дължи не толкова на демографските показатели, колкото на икономическия срив и лошия бизнес климат в града под тепетата. За последните 10-години над 20 хиляди работни места за закрити, а над 500 големи фирми са фалирали.

Все повече чужди инвеститори като немци, италианци, гърци и турци оттеглят бизнеса си от Пловдив, заради липсата на данъчни облекчения, високи общински такси и нулева подкрепа от страна на местната власт.

Ясен знак, че търговията в Пловдив не върви е фактът, че всеки втори магазин по главната улица на града е затворен или се отдава под наем. Населението на общината се топи не само заради демографските признаци, но и поради голямата миграция, обусловена от по-високите заплати, които работодателите предлагат в София и Варна.