Няма данни за хора в неизвестност в наводнения град Мизия. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР-Враца Иван Кирилов, цитиран от БТА. Той е категоричен, че данните за втората жертва не се потвърждават.

Припомняме, стотици бяха евакуирани след като приливна вълна заля града. Появиха се разминавания в броя на жертвите, като вчера бе съобщено, че е намерено тялото на възрастна жена. Впоследствие обаче тази информация не бе потвърдена. Издирването на бедстващи е продължило през цялата нощ. Равносметката е един загинал мъж, който пренебрегнал призивите да се евакуира.

По списъци на общинската администрация екипите на полицията, пожарната и доброволци са проверили всички наводнени къщи и живеещите в тях хора. Шефът на полицията подчерта, че всички вече са установени и няма хора, които се издирват.

Органите на реда са охранявали наводнените имоти през цялата нощ, за да се предотвратят евентуални мародерства.

Водата е започнала да се оттича. Цяла нощ екипи на Българския Червен кръст са раздавали храна и вода на нуждаещите се.

Освен от междуведомствената комисия, ще се очаква помощ и от Фонда за солидарност на Европейската комисия, увери шефът на пожарната Николай Николов. Щетите, които България е понесла в последните 10 дни в резултат на метеорологичните условия, към момента възлизат на приблизително 500 млн. лева, но вероятно сумата ще бъде надхвърлена.

Местните жители твърдят, че бедствието е предизвикано от човешка грешка. Те са убедени, че неконтролируемо са изпуснати язовири.

От своя страна министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов е категоричен, че язовири не са изпускани.