Около 500 души се включиха днес в обявеното по-рано протестно шествие заради замърсяването на въздуха на града, което разпали общественото недоволство в последните дни, съобщи кореспондентът на БНР в Русе.

То бе организирано във "Фейсбук" и имаше изцяло граждански и мирен характер, без да се допуска политизирането му. Организаторите също така подчертаха, че не се протестира срещу институции или компании, а хората искат само "Чист въздух за Русе".

Недоволните тръгнаха от Халите в крайдунавския град и достигнаха до сградата на Общината. Сред тях бяха и майки с детски колички. Хората носеха кърпи, маски и противогази, за да напомнят първия еко протест в града от 1987 година.

Те се включиха и в подписка, придружаваща писмото със сигнала до Европейската комисия, с искане за съдействие по проблема.

Припомняме, в нощта на 14 срещу 15 септември градът беше силно обгазен от предприятия в района.

Регионалната еко инспекция извършва проверки за източниците на замърсяване. Вече е ясен един от тях - френският завод за авточасти „Монтюпе". На него ще му бъде наложена санкция.

Има данни обаче и за втори източник на замърсяването. Установява се кой точно е той.

Проверяват обстойно предприятие за производство на моторни масла, както и всички фирми в зоната. Втори екип разследва евентуални нерегламентирани дейности. Поискано е съдействие от ресорното министерство за сформиране на експертен състав с участието и на други екоинспекции. Междувременно протестна акция и подписка организират утре и от сдружение „Бъдеще за Русе", допълва БНТ.

От СДС- Русе настояха за паралелни анализи на качеството на въздуха в града от независима сертифицирана лаборатория от друга страна, член на Европейския съюз - това посочи местната структура на партията в декларация, изпратена до медиите. 
От СДС настояха и за спешна среща на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие с обществеността на града заради "зачестилите случаи на обгазяване с вредни за здравето емисии и замърсяване на водите на река Дунав".

Вчера депутати от всички парламентарни групи, но от Русенски регион се обединиха в съвместна декларация по случая и сезираха екоминистъра.

След хлорните обгазявания на Русе от Румъния през 80-те години на миналия век е разбираемо гражданите на българската Виена да са чувствителни към проблема.

Именно от Русе, градът, който в продължение на години страда от румънските обгазявания, тръгнаха първите граждански и еко- движения от времето на социалистическия режим.