Сдружение „Асоциация на парковете в България" от почти шест години е с нелегитимно управление. За това алармираха от гражданската коалиция "Природата за хората и регионите" в отворено писмо до Министерство на земеделието на храните, Министерство на околна среда и водите, Изпълнителна агенция по горите, Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда", Агенция по обществените поръчки и Инспектората към Министерски съвет и Сметната палата.

Според Коалицията цялата дейност на Сдружението, включително и участието им в обществени поръчки и усвояване на средства по еврофондове, е в противоречие на българското законодателство.

По думите им този факт се прикрива от председателя на сдружението - Тома Белев, и от членовете на Управителния съвет - Михаил Михайлов, Юлия Тумбаркова , Иван Иванов и Милко Белберов.

От 2008 г. насам всички членове са нелегитимни не само поради факта, че им е изтекъл мандата преди 6 години, но и че с изключение на Юлия Тумбаркова другите са освободени от постовете директори на природни паркове и нямат законно основание да участват в управлението на Асоциация на природните паркове в България, посочват в сигнала си от гражданската коалиция.

По информация на "Природата за хората и регионите" вписването на Тома Белев като председател на Управителния съвет на Асоциацията, освен че е извършено в противоречие на закона е и в нарушение на устава на организацията.
Съгласно чл. 36, ал.1 от Устава председателят на управителният съвет е член на Управителният съвет, а Тома Белев не е член, а само представляващ члена, който е Дирекцията на парк „Витоша".

Това нарушение на устава обяснява защо няколко години след прекратяване на правомощията му като Директор на ДПП „Витоша" все още представлява една организация, към която няма вече никакво отношение, допълват още от „Природата за хората и регионите".

В сигнала се иска ревизия на всички обществени поръчки, в които е участвала Асоциацията, проверка на представените документи, поради съмнения в легитимното представителство, искане за ревизия дейността на посочените паркове.

Настоява се още Министерство на земеделието и храните да разпореди на директорите на парковете на свикат Общо събрание, на което да изберат легитимни органи на Асоциацията или пък да прекратят дейността й, съгласно Устава.

Законосъобразното действие, което е трябвало да бъде извършено от страна на председателя на Асоциацията и на членовете на Управителния съвет, е било след изтичане на мандатите им или след прекратяването на трудовите им правоотношения с Дирекциите на парковете, да подадат молба за освобождаване и от ръководните органи на Сдружението.

От гражданската коалиция обясняват, че след това по законно установения ред трябва да се свика Общо събрание и промените в представителството да бъдат вписани.

Самият председател на „Асоциация на парковете в България" Тома Белев от февруари 2012 г. не изпълнява длъжността на директор на ПП „Витоша", което е трябвало да бъде отразено и по тази причина е трябвало да бъде освободен от Общото събрание на Сдружението като негов председател.