Биологичното разнообразие, дивата природа и естествените процеси в България трябва да бъдат защитавани от самата държава, обявиха природозащитници на пресконференция в БТА.
Те изказаха благодарности към всички 2500 души, които вчера излязоха на мирен протест пред Народното събрание в знак на несъгласие със застрояването на Иракли.

Обектът, който в момента се строи (припомняме, снощи министър Павлова спря строежа, б.р.) надвишава дадените разрешителни, там се разрушава гората и плажната ивица, заяви Петко Цветков, изпълнителен директор на "Биоразнообразие".
Той допълни, че по множество други проекти неправителствените организации са обжалвали, но без да бъде обърнато внимание на доводите им.

Цветков припомни, че през 2009 г. ГЕРБ дошли на власт с обещанията да спрат незаконните строежи и да защитават териториите по Натура 2000. Екоминистерството прави отстъпление от защитата на Черноморието и дюните, смята директорът на "Биоразнообразие".
Той подчерта, че през 2006 г. от Министерството на околната среда и водите са платили на експерти да изготвят оценка на дюните по Черноморието, за да ги включат като защитени в Натура 2000.
На фона на това настоящият Шекспиров въпрос "Дюни ли са дюните или не са" е парадоксален и абсурден, смята активистът.

Той настоя Законът за устройство на територията да бъде променен така, че неправителствените организации да могат да обжалват решенията на властта във връзка с опазването на защитени територии.
Гражданите имат изконно право да получават информация, ние разбираме за тези проекти само когато стъпят багерите, възмутено заяви той. Според природозащитниците този закон у нас е най-рестриктивен на фона на останалите европейски страни.

Андрей Ралев от Сдружени за дива природа "Балкан" изтъкна, че плажовете са публична собственост и следва да бъдат обособени в Национален парк "Българско Черноморие", за да може бъдещите поколения да ги ползват за туризъм. Той допълни, че е нужно да се защитят със закон зоните по Натура 2000 до края на мандата на това правителство.
Процедурата по продажби на територии около тези терени трябва да бъде крайно прозрачна и публично достъпна, не трябва да се допуска окупиране и унищожаване на природата.

Ралев подчерта, че сделките със заменки могат лесно да бъдат законно развалени с документи за принадлежността на дадените застроени зони към защитените територии от Натура 2000.

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените", коментира и казуса в Банско. По темата той поясни, че районът е национално богатство и е недопустимо концесионер да превишава лимитите на територията, на която има право да строи.