Група неправителствени организации изригнаха срещу „поредната манипулация на „зелените", като „обвиниха" държавата, че отново се е вързала. Национална асоциация „Българско Черноморие", е една от въпросните НПО, обявили, че ще обжалва решението на МОСВ за спиране строителството в къмпинг „Юг". Тя е в черния списък на фирмите-унищожителки на българската природа.

В изявление на шестте организации се казва, че създадената истерия около къмпинг „Юг" и натрапената заблуда за обществото, че става въпрос за къмпинг „Корал", е поради скорошните разкрития за рекета, извършван от „зелените" неправителствени организации върху държавата, общините и предприемачите.

В декларацията се констатира, че „група заинтересовани лица - „еколози" - опитаха и успяха да си направят кризисен PR на гърба на Община Царево и държавните институции".

Според организациите, подписали се под текста, се правят внушения, че се изграждат монолитни постройки върху самия плаж и защитени зони, че Законът за черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ не допуска проекти в 100-метровата зона „А" зад морския бряг. Според други, в района няма защитени зони и територии, а конкретният парцел е частен имот, с влязла в сила урбанизирана територия три години преди съществуването на Закон за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/, със законни и влезли в сила строителни книжа, включително потвърдени от компетентен съд.

"Поради факта, че имотът НЕ попада в защитена зона, мотивите на РИОСВ-Бургас за забрана за продължаване на строителните работи по проекта за изграждане на дървени бунгала, притежаващ коректна документация, са неубедителни и ще обжалваме пред Върховния административен съд издадения акт", заявяват организациите.

По думите им: "Пет минути отнема справка в страницата на МОСВ, че в близост до въпросния имот няма защитени зони, което означава, че Законът за биологичното разнообразие и екологичните оценки не се отнасят със своето действие към проекта".

В близост до имота няма и защитени територии, няма и дюни, категорични са шестте организации.

Те „атакуват" и строителния министър Павлова за употребата на нов, непознат в законодателството термин - „навяване на пясък". По силата на този нов термин, коментират организациите, щели да бъдат намалени териториите на частните имоти на няколко фирми.

Намаляне на териториите на чужди имоти може да се извърши чрез: национализация, заграбване или отчуждаване. Първите два са невъзможни в цивилизована държава в Европейския съюз, а третият метод е нецелесъобразен и незаконосъобразен в конкретния случай.

Според организациите, защитаващи строежите,  туристопотокът в България нараства с много по-високи темпове от икономиката, а над 2/3 от почивките на българските туристи в страната са именно по Черноморието. Ако всичко тук беше толкова лошо, щеше ли интересът към летните ни туристически продукти да расте ежегодно, питат шестте организации. Те са: Национална асоциация „Българско Черноморие", Българска инвестиционно-строителна асоциация, „Човек, екология, природа", ФЕДЕРАЦИЯ "ИНТЕРЕКО-21", СДРУЖЕНИЕ "КАМЧИЙСКИ КЪТ", "НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ ЗА ЕКОЛОГИЯ И ПРОГРЕС - БЪЛГАРИЯ".