Всяка четвърта българка е жертва на насилие. Това означава, че около 1 млн. от общо 3,7 млн. жени у нас са били подложени на физическо или сексуално посегателство.

Тези данни изнесе в кулоарите на парламента зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Днес депутатите решиха да посветят редовната си обедна почивка на Международния ден за елиминиране насилието над жени и да дадат официален старт на кампанията „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието”.

Картината в Европа не е по-малко лоша, като дори там всяка трета жена е била подложена на насилие, което е 33% от всички жени в Европа.

22 на сто от тях обаче са малтретирани от мъжа до себе си. 55 на сто от жените в ЕС са претърпели сексуален тормоз на работното място, показват още данните.

„Насилието има различни лица , форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите, споделено, за да бъде спряно навреме”, отбеляза още Главчев.

Той обърна внимание на това, че малко жени са готови да признаят за насилието, да потърсят помощ и да повярват, че могат да се измъкнат от неговия порочен кръг.

„Домашното насилие рефлектира и върху техните деца - то не само наранява детската душа и създава психически травми, но често се възприема и като модел на поведение”, призна зам.-председателят на парламента.

„Днес е важно да помислим за мащаба на насилието над жени и момичета по целия свят”, заяви от своя страна и посланикът на Великобритания у нас Ема Кейт Хопкинс. Тя посочи, че по-голямата част от тези жени не са получили справедливост за престъплението над тях и живеят в неравенство.