Мощите на Свети Йоан Кръстител бяха пренесени с литийно шествие и църковен ритуал от Археологическия музей в църквата "Св.Георги" в Созопол.

Хиляди жители и гости на града се включиха в шествието, предвождано от сливенския митрополит Йоаникий и свещеници от Сливенската епархия.

Мощите бяха положени във временен реликварий, тъй като оригиналният се изработва в момента от пловдивски майстор.
В храма "Св. Георги" пред мощите на светеца беше отслужена литургия за спасението на християните.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът без портфейл Божидар Димитров се включиха в литийното шествие до църквата „Свети Георги".

Преди началото на церемонията министър Дянков съобщи, че правителството предоставя 420 хил. лв. за завършване на реставрацията на храма „Св. Св. Кирил и Методий" в града. Правителството вече е отпуснало 150 хил. лв. за ремонта на църквата, а с допълнителните пари ще бъде подобрена прилежащата инфраструктура.

Катедралният храм „Св. Георги" в Созопол ще бъде отворен през целия ден. Мощите ще останат там до приключване на ремонта на църквата „Св. Св. Кирил и Методий". 

Ценната археологическа находка бе направена при разкопки на остров Свети Иван. Те ще бъдат положени в сребърна кутия с изобразени библейски сцени, изработена от пловдивски майстор, която е дарение от премиера Бойко Борисов.