И Дядо Коледа е против скъпите винетки.

Благият старец се присъедини към националния протест срещу скока в цената на винетките от 2016 година.

Предрешен в костюма мъж повдигна духа на десетките протестиращи пред парламента, като сподели, че не е съгласен с идеята, макар шейната му да не е засегната от поскъпването.

Припомняме, властта реши винетките за леки коли да скочат с по 30 лева - от 67 лв. на 97 лв. Поскъпване има за всички категории превозни средства.

Промяната влиза в сила от 10 декември, но закупените преди това винетки ще важат до края на януари догодина.

анкета

При поскъпване на винетките:

Ще плащам, няма как 43.6%

Спирам да купувам винетки 40.3%

Ще намаля пътуванията 7.2%

Не ползвам винетки 7.5%

Нямам мнение 1.4%

Новината за това разгневи хиляди българи, водачи на превозни средства. Освен в столицата протестират и в редица други градове - Варна, Благоевград, Русе, Бургас, Димитровград.

Към обяд стотина автомобила с плакати по прозорците "Аз няма да плащам скъпи винетки" се събраха пред Народното събрание в подготовка за протестно автошествие по "Цариградско шосе".
Бул. "Цар Освободител" ще остане свободен за движение, но Орлов мост ще бъде блокиран.

Десетки полицаи охраняват мероприятието, макар протестът да е с подчертано мирен характер.

Недоволни шофьори споделиха за news.bg, че управленското решение е дълбоко несправедливо, тъй като пътищата ни са лоши и не си струват цената на винетката. Те даже ни повреждат колите и плащаме за чести ремонти, възмутиха се гражданите. Много от тях се заричат да пътуват без винетки от догодина, ако решението не се отмени.

След около час протестно недоволство пред парламента, стотината коли потеглиха в бавно шествие към Орлов мост и "Цариградско шосе".

Подредени в две колони и прилежно придружавани от двайсетина полицейски патрулки, недоволните водачи надуха клаксони срещу скъпите винетки.
Движението в района и по околните булеварди вече е затворено, като КАТ има подготвени заобиколни маршрути за неучастващи в демонстрацията шофьори.