Природозащитници поискаха да бъде наложен мораториум на застрояването по Черноморието, включително и в дюните. Те настояха мораториумът да стои, докато не бъде изготвена подробна карта къде има дюни, защото към момента голяма част от тях са „маскирани" като пасища и ниви.

„Проблемът не е решен. Той си стои и върви към замазване", коментира Константин Иванов от WWF. Заедно с още десетина свои съмишленици той „донесе дюните в София". Под прозорците на Борисов те изсипаха една купчина с пясък, върху която пуснаха детски колички - бъги и багер, които символично разкопаха дюните. В близост до „дюните" протестиращите разпънаха и палатка, на която провесиха надпис: „Опазването на дюните и морето - пясък в очите на хората".

Иванов припомни проведената преди две седмици среща между природозащитници и премиера Борисов, когато са били обещани много и най-хубави неща, но към момента нищо не се прави. „В момента правителството хвърля пясък в очите на хората, защото ни обещаха да се направи всичко възможно, за да се спре застрояването по морето, но реално това не са мерки, които ще спасят дюните", изтъкна още той.

Нещо повече - по думите му в момента държавата реално не знае къде са дюните, а Министерство на земеделието прехвърля отговорността на Екоминистерството, които да посочат местонахождението им.

Природозащитниците не са оптимисти, че с предложените промени в редица закони проблемът ще бъде решен. Според Константин Иванов отварянето на тези закони ще отвори нови вратички за повече неприятности на Черноморието.

Според него голямата драма е, че колкото и да се променят законите, те в крайна сметка не се спазват. По думите му трябва да има гражданско участие при изготвяне на промените, за да не може случаите „Несебър", „Иракли", „Странджа" и „Карадере" да се повторят. Природозащитниците са категорични, че при изготвянето на подробната карта на дюните активно участие трябва да вземат и гражданите.

Протестите срещу багерите по Черноморието продължават в различни градове из цялата страна.