На входа на ГКПП „Дунав мост" в Русе са монтирани модерни портални монитори за засичане на радиация, съобщава БГНЕС.

Средствата за изграждането на системата са дарени от Държавния департамент на САЩ по енергетика. С нея е заменена старата рамка за засичане на радиация. За сканиране през съоръжението ще минават всички превозни средства. Те ще бъдат разделени в две ленти - за товарни автомобили и за коли и автобуси. Новата техника е със сигнализатори и видеозаснемане.

Системата ще се задейства автоматично в момента, в който засече излъчване от превозно средство. В реално време системата ще подава сигнал в Националния координационен център в София. След това той ще отива в Агенцията за ядрено регулиране. Граничните полицаи пък ще бъдат сигнализирани да спрат превозното средство.

Служителите на ГКПП "Дунав мост" трябва да преминат през обучение за работа със системата. Това ще се случи през този месец. Официално се очаква самата система да влезе в действие в края на юни.

Порталната система за радиационен контрол бе изградена първо на южната ни граница,  а след това и на всички останали български ГКПП-та. Тя е във връзка с едно от изискванията за покриване на критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. Според него на граничните пунктове на външните граници на ЕС страната ни трябва да изгради портални монитори за предотвратяване на трафик на ядрени елементи. Такъв контрол ще се осъществява и на ГКПП "Дунав мост", макар че границата е вътрешна.