Символична първа копка на регионалното депо за неопасни отпадъци направиха в землището на пазарджишкото село Алеко Константиново, съобщава БТА. С копката на практика започват и строителните дейности на обекта.

Припомняме, преди десетина дни жителите на Капитан Димитриево и още три села блокираха за половин час главния път Пазарджик - Пещера. Протестът бе срещу ежедневното обгазяване на района от амортизираното общинско сметище.

С маски и плакати „Не ни убивайте", жителите на Капитан Димитриево, Алеко Константиново, Главиница и Дебръщица настояха незабавно да се затвори общинското сметище. Тези населени места редовно се обгазяват вследствие на пожари в сметището. Много от тях са предизвикани от цигани, които ровят в отпадъците.

На церемонията по първата копка изпълняващият длъжността кмет на община Пазарджик Петър Петров посочи, че депото ще обслужва девет общини в областта.

Близо 16 млн. лева е стойността на строителните работи. Те са отпуснати от държавата чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Първата клетка на депото ще бъде разположена върху 53 декара, предоставени от община Пазарджик.

400 дни е срокът на изпълнение. След това ще започне и рекултивацията на старото сметище, обясни Петров. Той смята, че след като строителството приключи, ще бъде решен и проблемът с обгазяването на съседните села от сегашното сметище.