Няма опасност от замърсяване на река Дунав след потъването на кораб край Русе.
Към момента са взети всички необходими мерки, така че не смятаме, че ще стане някакъв сериозен проблем, увери в кулоарите на НС министърът на екологията Нона Караджова. „Реагира се навреме", допълни тя.

Припомняме, потънал във водите на Дунав кораб заплаши реката с екокатастрофа.
Стана ясно, че в резервоарите на ферибота, плавал преди по дестинацията Силистра - Кълъраш, който сега се използва за пренос на дърва, са останали 20 000 литра газьол.

Разлятата нафта обезпокои РИОСВ-Русе, вследствие на което бяха дадени предписания за поставяне на бонови заграждания с оглед ограничаване на разлива.

Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите", обясни, че при разливи действа системата за ранно предупреждение на ЕС. Въпреки че корабът е потънал на 9 ноември, нашата страна разбира едва вчера. Корабът е потънал, горивото си стои на борда, поясни Личев. Мястото на инцидента е оградено и е изолирано, така че при евентуален разлив на гориво, няма да има опасност за рибите, стана ясно още от думите му.

При самото потъване е имало малко разлив на нефтопродукти, които са изчистени, изтъкна Личев. В момента се чака спадане в нивото на река Дунав, за да бъде изваден корабът. Взети са всички мерки, увери още той. Корабът превозвал 20 тона гориво.