Няма трайно замърсяване от разлива на "Лукойл" в Бургас.

Това показват резултатите от извършеното химико-токсикологично изследване на биологични проби от намерените екземпляри нощна чапла и костенурка.

Анализите не показват съдържание на органични вещества, сходни с нефтопродукти.

Заключението на медиците от специализираната токсикохимична лаборатория при Военно-медицинска академия посочвало, че няма данни за отравяне с нефтопродукти, което да е довело до смъртен изход.

След разлива на бензин от тръбопровода на „Лукойл Нефтохим Бургас" край бургаския квартал "Долно Езерово" през юни месец намерените в района мъртви екземпляри бяха изпратени за патологоанатомично и хистопатологично изследване във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет и за химико-токсикологично във Военно-медицинска академия в София.

Експертите от РИОСВ-Бургас са извършили многократни последващи проверки на мястото. Огледи са извършени на всички достъпни места по суша и с лодка в акваторията на езерото „Вая" в границите на защитената местност, която е разположена в западната част на водния басейн.

Оглед е извършен и в защитената зона „Бургаско езеро" от екологичната мрежа „Натура 2000".

Не са наблюдавани щети и отрицателни последствия върху фауната или неблагоприятно влияние върху смесената колония от чапли и корморани.