Днес православната църква почита свети пророк Данаил /Даниил/ и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил. Древна легенда, възхваляваща постите, разказва, че цар Навухудоносор заповядал да хранят Данаил и момците с ястия от неговата богата трапеза, за да бъдат здрави както връстниците им. Но Данаил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил да им позволят десетдневен пост, през който да се хранят само с овощия. Когато след десетте дни Данаил и тримата отроци се явили пред царските сановници, лицата им били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези, които се хранели с царските ястия.

Известна е и още една легенда за св. пророк Данаил. По време на вавилонския плен заради вярата си в Бога той бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината. Имен ден празнуват всички, които носят имената Данаил, Даниел, Даниела, Дана.