Съдът даде втори шанс на гражданското общество да спре застрояването на Природен парк Странджа.

Това съобщават от природозащитната организация Коалиция „За да остане природа в България", които си извоюваха правото като гражданска организация да обжалват устройствения план на община Царево.

Четиригодишното дело срещу плана за застрояване на община Царево продължава, след като петчленен състав на ВАС отмени определение на съда отпреди месец, с което делото бе прекратено. Решението за прекратяване на делото е било взето в нарушение на българското и международното природозащитно законодателство, заявяват природозащитниците и дават хронология на делото.

През 2008 г. съда от Коалицията "За да остане природа в България" обжалват Общия устройствен план на Царево, който би допуснал застрояването на хиляди декари по южното Черноморие, преобладаваща част от които се намират в природен парк "Странджа".

През 2009 г., министърът на околната среда и водите Нона Караджова отменя становището по екологичната оценка на плана, като несъвместимо с изискванията за опазване на Природен парк "Странджа" и защитените зони от Натура 2000 в община Царево.

С настоящето си определение, съдът прекратява порочната съдебна практика, съгласно която до сега природозащитните организации нямаха право да обжалват устройствени планове, приети в нарушение на екологичното законодателство, съобщават от природозащитната организация.

Липсата на качествени обществени консултации и забраната за обжалване на устройствени планове в Закона за устройство на територията, които доведоха до хаотичното презастрояване на Черноморието и планините ни, бе причина за завеждането на дело в Комитета за прилагане на Орхуската конвенция за участието на обществеността и достъп до правосъдие по въпроси, свързани с опазването на околната среда, обясняват още от Коалиция „За да остане природа в България".

Въпреки че окончателното решение на комитета по случая все още не е оповестено, ВАС се позовава пряко на Орхуската конвенция и на съдебната практика на Съда на Европейските общности в Люксембург относно обжалваемостта на устройствени планове от страна на граждански организации.

От Коалицията "За да остане природа в България" призовават министъра на регионалното развитие и благоустройството госпожа Лиляна Павлова да отмени заповедта за одобрението на общия устройствен план на Царево, с което да се прекрати безкрайното протакане на делото в съда и чрез нова процедура по разработването на екологична оценка и устройствен план да се гарантира устойчивото развитие на община Царево и опазването на Природен парк "Странджа".