Проект ще помага на семействата, в които има дете със специфични нужди да виждат и решават проблемите. "В семейства, които отглеждат деца с увреждания, често се получава неглижиране на здравото за сметка на детето с проблеми", заяви пред БНР Анита Кънчева, председател на фондация „Деца с проблеми в развитието“.

Фондацията работи върху проекта „Да споделим с вашето семейство“, фокусиран върху тази тема. "Проектът анализира какво се случва със семействата на децата с увреждания – не се фиксираме конкретно върху детето с увреждания, а как се справят другите членове на семейството с тази тежест, с идеята да ги подкрепим да имат още деца, да не остава семейството само с детето с увреждане", обясни Анита Кънчева.

По думите й, проектът цели да изследва и баланса между грижата за детето с увреждане и здравото дете в семейството. Двете деца на Анита Кънчева – Живко и Стефан са близнаци. Живко има детска церебрална парализа и е тръгнал по-късно на училище.

Сега е 4-ти клас, а Стефан учи в 6-и клас. "Най-голямата ми борба е всеки ден да се опитваш да си еднакво добър родител и на едното, и на другото дете", разказа Анита Кънчева: Тя признава, че има ножица между възможностите и интересите на едното и на другото дете и този баланс не всеки ден се получава.

"Никога не съм мислил, че брат ми е по-различен от мен и от другите деца, винаги съм гледал да има разбирателство между нас", каза Стефан. Все още институциите и обществото имат различно отношение към децата със специални потребности.

"Допреди десетина години тези деца се отглеждаха в институции. Няма как да наваксаме 50-те години, в които другите държави са били преди нас. Институциите у нас работят поотделно, а детето е едно. Услугите не са достатъчно интегрирани", каза Анита Кънчева.