В 18:00 часа днес около паметника на патриарх Евтимий в столицата ще се проведе протест на екоактивисти в защита на природен парк „Странджа".

Припомняме, преди няколко дни Върховният административен съд върна спрения преди години общ устройствен план на община Царево. Планът позволява застрояването на крайбрежието на юг от Царево със 75 000 легла, всички на територията на парк "Странджа" и мрежата от защитени зони Натура 2000.

„Приятели, време е отново да застанем зад Странджа и срещу унищожаването на природата и държавата ни от властта на мафията", апелират във Фейсбук организаторите на събитието.

Организаторите на протеста посочиха конкретните си искания: Парламентът спешно да приеме закон, с който всички устройствени планове да са нищожни, ако нямат екологична оценка и оценка за съвместимост; Министърът на регионалното развитие да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево; Върховна административна прокуратура да заведе дело за нищожност на ОУП Царево заради липсата на екологична оценка; Оставка на сегашното правителство.

По-рано днес директорът на парк "Странджа" инж. Стефан Златаров беше уволнен от Изпълнителната агенция по горите.

Той твърди, че решението е взето под натиск, но не уточнява защо е бил принуден да напусне поста.

Оказан ми беше натиск и доброволно, по взаимно съгласие, да освободя длъжността. Вероятно в същата система ще трябва да си търся работа и ако ви кажа с подробности, шансът ми ще падне много", заяви Златаров пред БНР.