Недоволството на природозащитниците, провокирано от възможността за строителство в природния парк „Странджа", доведе до протести в 5 града на страната и днес, съобщава bTV.

В София шествието премина тематично през сградите на Съдебната палата и Върховния административен съд.

Според хората решението на съда означава сигурно застрояване на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал, както и на големи части от Странджа. Министърът на околната среда и водите от своя страна успокои, че именно устройственият план ще запази Странджа от застрояване.

Специално сме разпоредили проверки на всички тези инвестиционни намерения. Нашите ангажименти за опазването на природния парк „Странджа", нашите ангажименти към биоразнообразието и по опазване на околната среда, ни ангажират да следим целия процес. Аз не очаквам никакво свръхзастрояване, точно защото има общ устройствен план. Там където няма обаче имаме много големи притеснения", коментира Искра Михайлова.

Над 7600 подписа само за 2 дни е събрала петицията за запазването на Странджа, обявиха организаторите на протеста. Тя е отправена към българския и европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз.

Около 50 природозащитници се събраха до Часовника в центъра на Бургас. Те скандираха „Странджа" и развяха плакати с надписи „Да запазим Странджа естествено красива". Активистите за втори път се обявиха публично срещу Общия устройствен план на Община Царево. Според тях той ще унищожи уникалната природа и ще наруши границите на Природен парк „Странджа". Малко преди да започне протестът стана ясно, че областният управител на Бургаска област е отправил официална покана за среща с природозащитниците. От площада те се отправиха към Областна администрация за среща с Павел Маринов.

И Русе се включи в националните протести срещу застрояването на Странджа. Със скандирания „Гора, а не бетон" групата от 30-ина русенци премина по главната улица до площада пред Съдебната палата. Там демонстрантите издигнаха плакати с искания да се отмени заповедта за общия устройствен план на община Царево, приет без екологична оценка. Участниците - предимно млади хора, бяха маскирани като дървесни и животински видове от района на Странджа. Според протестиращите Черноморското крайбрежие, природата и биоразнообразието на България са национално богатство, което трябва да бъде защитено на всяка цена.

Екологичен протест се състоя и в Сливен. Около 50 протестриращи от различни екологични и граждански обединения се събраха под символа на Сливен - вековният Стар бряст с настояване на незабавни правителствени мерки срещу бъдещо застрояване на терени от природния парк „Странджа".

Около 50 души се събраха на протестното шествие в Пловдив. Хората носеха плакат, на който пише „Министерство на околната среда. Внимание! Води се разграбване и разрушаване на Природен парк „Странджа".