Протести в София, Пловдив, Бургас и Русе за спасяването на Странджа организира коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България", съобщи Радио Пловдив.

В София протестът е насрочен за 18 ч. пред Съдебната палата, след това ще премине през Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на „Кристал".

В Пловдив протестът ще започне по същото време на площад „Стефан Стамболов".

Петиция за запазването на Природен парк Странджа, която е отправена към българския и европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, събра над 7600 подписа от началото си преди два дни.

Припомняме, в края на миналата седмица Зелените внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно решение на 5-членен състав на ВАС. То оставя в сила Общия устройствен план на община Царево, който разрешава презастрояването на Южното Черноморие.

Зелените дадоха срок до днес на Цацаров, за да се произнесе по случая и да предприеме съответните действия.

Коалиция „За да остане природа в България" се обърна към парламента да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.