Дирекция на природен парк „Русенски Лом" към Изпълнителна агенция по горите (ИАГ)  постави сателитен предавател и стандартен орнитологичен пръстен на млад черен щъркел.

Опръстеняването е част от дейностите за опазване, възстановяване и поддържане на видове и местообитания по проект "Дейности по устойчиво управление на природен парк „Русенски Лом", съобщават от парка.

От там уточняват, че през тази година, в гнездото на територията на природния парк, има излюпени 3 малки. Черният щъркел най-често гнезди в ниши по отвесни и труднодостъпни скали, затова за достъп до тях, при такива ситуации, се ползват алпинисти и специализирана техника за катерене.

Сателитният предавател, който е поставен на птицата, денонощно изпраща информация за нейното местонахождение. Това дава възможност за проследяване на негативните фактори, които влияят на вида.

От „Русенски лом" съобщават още, че на интернет страницата на природния парк www.lomea.org може да се наблюдава в реално време черния щъркел, който е в едно от гнездата на територията на парка.