Все повече европейци споделят предразсъдъци по отношение на евреите, сочи ново проучване, цитирано от Дойче веле. Зачестяват и антисемитските скандали в Европа.

В Европа антисемитизмът отново излиза на мода. Според едно скорошно проучване на Лигата срещу поругаването близо 48 % от анкетираните европейци смятат, че евреите са по-лоялни към Израел, отколкото към държавата, в която живеят, а 35 % вярват, че евреите имат прекалено силно влияние върху икономиката.

Директорът на Лигата срещу поругаването Абрахам Фоксман е огорчен от надигането на антиеврейските чувства в Европа. Според него, тези предразсъдъци много трудно се изкореняват и създават благоприятна почва за антисемитски прояви. Проучването на Лигата срещу поругаването е проведено в шест държави - Австрия, Белгия, Великобритания, Унгария, Швейцария и Холандия, където са били анкетирани по 500 души.

Както вече ви съобщихме по Дойче веле, в Полша католическото Радио Мария също за пореден път предизвика скандал, свързан с антисемтиски изявления. Шефът на радиото Тадеуш Ридцик изнесъл лекция пред студенти в Торн лекции, в която включително критикувал президента на страната Лех Качински заради отстъпките, които държавният правел на еврейското лоби.

Лекцията на Ридцик била тайно записана от студенти в основаното от него журналистическо училище. Твърди се още, че Ридцик остро атакувал и обезщетенията, които бяха изплатени заради избиването на стотици евреи през 1941 година в полското градче Йедвабне.

И в Германия в момента антисемитизмът дава повод за дискусии, макар и в исторически план. Става дума за личността на Ханс Майзер, дългогодишен и много тачен епископ на протестантската църква в Бавария. След смъртта на Майзер през 1956 година на негово име бяха кръстени много улици в различни баварски градове, включително Мюнхен и Нюрнберг.

Последните исторически проучвания показват обаче, че Майзер е бил изявен антисемит, който в своите проповеди е агитирал срещу вредното - според него - въздействие на евреите върху германското общество. Факт е обаче, че когато националсоциалистите започват преследванията срещу евреите, Майзер призовава своето паство да защити хората с юдейско вероизповедание в Германия.